В новините
 
12.10.2008 11:33   Новината е видяна 3853 пъти
Здраве: стратегически подход 2008-2013 г.

В доклад върху Бялата книга „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г.”, депутатите подчертават важността на профилактиката, превенцията и ранната диагностика на хроничните заболявания, като същевременно препоръчват да се ограничи употребата на антибиотици.

 

На 9 октомври ЕП прие с 554 гласа "за", 23 "против" и 21 "въздържали се", доклад на Alojz Peterle (ЕНП-ЕД, Словения) относно Бялата книга на Комисията „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г.” Въпросната Бяла книга има за цел да определи стабилна рамка - първата здравна стратегия на ЕС - която да даде насока на дейността на Комисията в сферата на здравеопазването.

 

Насърчаване на профилактиката и превенцията

 

В доклада ЕП обръща вниманието на Комисията и на държавите-членки върху необходимостта да се подкрепят изследванията и да се насърчат профилактиката, ранната диагностика и подходящото лечение на хроничните заболявания.

 

Депутатите отбелязват, че трябва да се увеличат значително усилията за превенция на заболяванията и провеждане на кампании за ваксинация. Те изтъкват също така значението на добре организираните, всеобхватни и ефективни програми за скрийнинг, които да улеснят ранното откриване и незабавното лечение на болестите.

 

В друга интересна точка докладът подчертава, че понятието "здравословен начин на живот" (т.е. да се следва здравословен режим на хранене, да не се злоупотребява с наркотици и да се извършва физическа дейност) трябва да бъде допълнено с "психо-социално измерение" (т.е. балансиран подход към работата и семейния живот).

 

Ограничаване на употребата на антибиотици

 

Депутатите отделят сериозно внимание на антибиотиците. Според доклада антибиотиците стават все по-безполезни с увеличаването на резистентността спрямо тях. По-нататък се казва, че степента на резистентност варира в различните части на ЕС в резултат на различното отношение към използването и контрола върху антибиотиците (3 до 4 пъти по-голяма употреба на антибиотици в някои държави-членки, отколкото в други), а пък честите движения на хора, включително туризмът, увеличават риска от разпространяване на резистентни бактерии в ЕС.

 

Поради това нецелесъобразната употреба на антибиотици трябва да бъде контролирана и да се насърчава благоразумното им използване. Депутатите настояват също за ефективни мерки за борба с резистентността спрямо антибиотиците, включително антибиотиците да се продават само с рецепта, както и ограничаване на изписването на антибиотици само до случаи, когато тяхната употреба е наистина необходима.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |