В новините
 
12.10.2008 18:33   Новината е видяна 5038 пъти
“Супер Бургас” влиза във фаза проектиране 12.10.2008

Павел Маринов и Костадин Марков са лицата в управителния комитет на проекта.

Проектът “Супер Бургас” влиза във фаза проектиране, след като вчера правителството създаде Управителен комитет за изграждане зоната за обществен достъп на транспортен възел морска гара, жп гара, автогара - Бургас, известна като проект "Супер Бургас". Негов председател е министърът на транспорта Петър Мутафчиев, главен секретар председателят на постоянната комисия по транспорт в Общинския съвет Павел Маринов, а членове са заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на околната среда и водите, на отбраната, на културата, заместник-кметът на Община Бургас Костадин Марков. Управителният комитет ще координира и контролира изпълнението на дейностите по изграждането на зоната, свързани с прединвестиционното проучване, проектирането на съоръженията, прилежащата транспортна, гранична и митническа инфраструктура, схемите за финансиране на всички етапи от изпълнението на проекта, графиците за изпълнението им.
“Дотук са свършени  30 % от работата, необходима за изработването на целия проект. Първата фаза за проучване на възможностите е приключила с  решението на МС за създаването на управителния съвет на зоната за обществен достъп. Ние сме в края на първата фаза, в момента влизаме в края на втора фаза -проектиране”, заяви Павел Маринов. Над 40 разрешителни от различните министерства и ведомства се наложило да бъдат прокарани от него и одобрени през тази  година, за да може да тръгне реално “Супер Бургас”
След проектирането “Супер Бургас” ще влезе във фазата на самото изпълнение. Може да се избира между концесия или чрез заем, който да  бъде теглен от смесен оператор между държавата и общината. През 2014 година се очаква да приключат контейнерният терминал, този за наливни товари и ро-ро терминалът. Твърде е вероятно “Супер Бургас” да бъде готов предсрочно през 2012 година, прогнозира още Маринов.
Зоната за обществен достъп на транспортен възел морска гара, ж. п. гара и автогара - Бургас беше обявена от правителството в началото на годината за обект с национално значение. Реализирането на проекта ще съдейства за увеличаване на броя, видовете и качеството на услугите, предлагани на гражданите и гостите на община Бургас - митнически, гранични, агентски, брокерски, куриерски, пощенски, финансови и културно-развлекателни дейности. Целта е пристанище Бургас да стане предпочитано инфраструктурно съоръжение за транзитни товари и логистичен транспортен център от трансевропейските транспортни коридори. Друга основна задача е осигуряването на конкурентни условия за предлаганите пристанищни услуги, модернизация на инфраструктурата и развитие на туризма в региона. Ще бъде подпомогната и общината в намерението й за преструктуриране и модернизация на централната градска част на Бургас. Финансирането ще бъде осигурено със собствени средства на ДП "Пристанищна инфраструктура" и НК "Железопътна инфраструктура", по ОП "Регионално развитие" и с инвестиционен заем.
До края на ноември трябва да е проведено първото заседание на Управителния съвет. Той ще вземе решение за приемане на заданието за обществена поръчка за идеен архитектурен проект. Преди това по него ще се произнесе национален експертен съвет от МРРБ, 

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/news-6014.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |