В новините
 
14.10.2008 17:00   Новината е видяна 3598 пъти
Днес е Петковден

На 14 октомври Православна църква чества Преп. Параскева - Петка Търновска (Петковден). Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Родена е в гр. Епиват, Тракия, дете на богати родители. След смъртта им боголюбивата Петка раздала имота си на бедните и заживяла в пост и молитва.
Мощите на светицата извършили много чудеса – на слепи дарявали зрение, на нелечимо болни – изцеление.
Те са и един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка.
През 1641 г. патриаршията предава мощите на влашкия воевода Йо Василий Воевод и те се озовават в Яш, където почиват и досега, дълбоко почитани от всички народи на Балканите.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата-закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на рода и семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите. Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък. Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за драве на животните.
В деня на зимната св. Петка се месят обредни хлябове като най-големият се нарича на св. Петка. Правят се общоселски събори, курбани - коли се ялово животно и хората сядат на обща трапеза.

Днес да почерпят именниците Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |