В новините
 
15.10.2008 16:40   Новината е видяна 4969 пъти
Анализ на данните за инфлацията за септември 2008г.

Инфлацията, изчислена по националния Индекс на потребителските цени, е 1.1% за месец септември. От началото на годината натрупаната инфлация е 7.4%, а за септември 2008 г. спрямо септември 2007 г. е 11%.

При анализиране на инфлационните процеси по месеци на 2008 г., спрямо съответния месец на предходната година, може да се направи извода, че от средата на годината се наблюдава намаление на инфлацията в страната. Инфлацията за юни (на годишна база) беше 15.3%, а през следващите три месеца се отчитат намаляващи проценти на инфлация, съответно: 14.5, 11.2 и 11%.

Традиционно месец септември е с относително висока инфлация, която е породена от действието на сезонни фактори, които се отразяват най-вече в нарастване на цените при храните. Но сезонност в цените през септември се наблюдава и при доста други стоки – нехранителни и услуги. Например, в цените на облеклата, таксите за учебните заведения, туристическите услуги. Цените на храните се увеличиха средно с 2% за месеца, но тяхното увеличение се дължи в най-голяма степен на по-високите цени на: пресни зеленчуци (увеличение с 13%) и на картофи (със 79.5%). Само приноса на тези две стокови групи е 0.9 процентни пункта в общата инфлация.

При нехранителните стоки по-значителните увеличения в цените са при групите: облекло (3.5%) и обувки (3.1%), газообразни горива (5.7%), дърва за отопление (4.7%), въглища (1.0%). При услугите е отчетено поскъпване при таксите за образование – с 22.5% при частните гимназии, с 16.9 при държавните колежи и университети и с 9.2% при частните колежи и университети. Услугите, свързани с туристически пътувания са поевтинели със 17.7%. Инфлацията през 2008 г. се дължи основно на шока в международните цени на широк спектър от стоки – енергийни стоки, храни и метали, но от средата на годината външните фактори на инфлация затихват. На добрата селскостопанска реколта през годината се дължи увеличеното предлагане на храни, в сравнение с предходната година, в резултат на което намаляващите темпове на инфлация са най-силно изразени при храните. Например, за юни (на годишна база) нарастването в цените при храните беше 23.9%, а за септември (на годишна база) е 10.4%. Текущите високи инфлационни равнища могат да се разглеждат като временни, тъй като при липса на допълнителни външни шокове инфлацията постепенно ще спадне до едноцифрени нива.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |