В новините
 
16.10.2008 21:33   Новината е видяна 3723 пъти
Защита на подрастващите в интернет

Децата и тийнейджърите са сред най-пристрастените интернет потребители - подрастващите между 12 и 15 години например прекарват най-малко три часа на ден пред компютъра - но не са наясно с опасностите, произтичащи от определени сайтове или материали: не става въпрос само за материали, съдържащи детска порнография или насилие, но също така и за риска те да станат жертва на кибертормоз или сексуално ухажване. ЕП ще гласува на 22 октомври нова програма, която да предпазва децата от подобни рискове.

Европейският съюз планира да въведе нова програма "По-безопасен интернет" (която да замени свършващата през 2008 г. предишна програма), чиято цел е да се изпревари някои вече забележими тенденции в развитието на интернет средата. Програмата ще се бори с незаконното съдържание в интернет, ще насърчава по-голямата сигурност в интернет пространството, ще се стреми да увеличи обществената информираност по тези въпроси и ще създаде "база от знания" за евентуални разследвания. Програмата ще действа от 2009 до 2013 г. и ще разполага с бюджет от 55 милиона евро. По този въпрос Европейският парламент работи заедно със Съвета по процедурата за съвместно вземане на решение.
 
Основните акценти на програмата са:
 

създаване на национални точки за контакт за съобщаване на незаконно онлайн съдържание и общественоопасно поведение;
насърчаване на инициативи за саморегулиране за по-безопасна онлайн среда;
осигуряване на обществена информираност;
създаване на база от знания за използването на новите технологии от децата, за въздействието им върху децата и за свързаните с това рискове.
 
Тази седмица Парламентът и Съветът постигнаха компромис на първо четене относно програмата, който включва някои от исканията на ЕП. Сред тях са например отделянето на по-голямо внимание на борбата с някои нови явления, като например кибертормоза и психологическата манипулация на деца или показването на записи на случаи на психическа или психологическа агресия.

Angelilli Roberta (СЕН, Италия)
Докладчик





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |