В новините
 
16.10.2008 22:07   Новината е видяна 6076 пъти
Созопол с участие в международен симпозиум на тема „Старите градове – проблеми и възможности”

Участниците приеха поканата на кмета Панайот Рейзи най- стария български град да бъде домакин на международния форум през 2011 година
Созопол бе единствения български град поканен в европейски симпозиум на старите градове, който се проведе от 25 до 27 септември 2008 година в град Птюи, Словения  на тема „Старите градове- проблеми и възможности.Целта на симпозиума, които е организиран от Европейската комисия е приоритетното съхраняване на културното и историческо наследство на най- старите градове в Европа. На този симпозиум участваха старинни градове от Цяла Европа- Австрия, Белгия, Кипър, ЧехияСловакия, Гърция, Великобритания, Унгария и др. Градът беше представен със специално изработен постер, който с текст и снимки  представя архитектурния комплекс  Старият град.”Получихме покана лично от кмета на гр. Птуи,Словения проф. Д-р Щтефан Челан, който подчертава в писмото си,че изборът на Созопол е подчинен   на множество критерии за опазване и съхраняване на културно- исторически паметници в града-заяви директорът на Дирекция” Евроинтеграция и международно сътрудничество” Петя Чеповова. „За нас, жителите на Созопол това е огромна чест, но и голяма отговорност- допълни още тя. На най- младата дирекция на общинската администрация се падна възможността да представи Созопол на европейския симпозиум и да спечели градове- партньори по различните европейски програми, които предоставят финанси за опазване на културни и исторически паметници.
По време на участието на Петя Чапевова в международния симпозиум е прочетен поздравителен адрес от името на кмета на община Созопол Панайот Рейзи,  в който той отправя покана Созопол да бъде домакин на едно от следващите издания на форума. „ Поканата бе приета единодушно и е решено на форума  градът ни ще бъде следващият домакин през 2011 година- заяви след завръщането си от Словения директорът на дирекция „Евроинтеграция и международно сътрудничество”. Созопол се оказва много добре познат на участниците и на представителите на европейските институции, занимаващи се с културно- историческо наследство. Изработеният специално за случая постер допълнително предоставя информация за културното наследство и богатство на града и тяхното опазване и съхраняване.
Работната сесия завършва с подписване на Писмо за сътрудничество между 13 града, участници в симпозиума – Птуи, Словения; Созопол, България; Бюргхаузен, Германия; Ачера, Италия; Гнезно, Полша; Сибиу, Румъния; Кадиз, Испания; Тонгерен, Белгия; Есбьорг, Дания; Нагиканица, Унгария; Биргу, Малта, Понте де Лима, Португалия; Търнава, Словакия.
 В заседателната зала на Община Птуи,  кметът д-р Стефан Челан поздрави участниците в симпозиума.  Кратка презентация на Птуи и възможностите за съхраняване на културно-историческото му наследство прави от д-р Мариета Цигленечки.Самият симпозиум се провежда в заседателната зала на замъка Птуи. Работата на участниците в симпозиума започва с представяне на Лисабонската стратегия- нов цикъл 2008-2010 от Матеяз Хриберник – Институт по макроикономически анализи и развитие. Целите и задачите на организацията и възможностите за създаване на сдружение  на малките исторически градове за съвместни проекти в областта на културно-историческото наследство  са представени от Браян Смит – Европейска асоциация на историческите градове и региони.Дискусията за финансовите възможности за съхраняване и възстановяване на културното наследство, както и представяне на добри практики се води от Марк Ботман – Европейска комисия, Главно управление регионална политика.
На втория ден от симпозиума представителите на старинните градове взеха участие в кратка церемония по официалното откриване на алея на държавите, членки на Европейския съюз. Алеята  е със засадени дръвчета и поставено знаме на всяка европейска държава и свързва новоизградения спа-център в града с голф-игрището.  27 септември съвпада с Международния ден на туризма и в град Птуи е организирана богата програма и изложение на местни занаяти и производства. Участниците са поканени на разходка в замъка Птуи, където се запознават с историята и фолклора на старинния словенски град. Част от гордостта на Птуи е Птуйската гора, където се намира и готическата перла на Словения- църквата, коята е част от всеки туристически маршрут.На участниците в симпозиувма е представена винарската изба на гр. Птуи – галерия  под града в протежение на 2 км с огромни бъчви и бутилки вино от 1917г., придружена с  презентация на местните сортове грозде и с дегустация на местни вина.
Словенският град е един добър пример как съхранените културно- исторически паметници могат да станат основна част в развитието на туризма. Подобно отношение към културното богатство е в основата на европейската политика, която участниците в международния форум ще реализират чрез съвместни партньорства и европейски програми.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |