В новините
 
21.10.2008 07:43   Новината е видяна 5224 пъти
Главната става ларго* като в Русе и Пловдив

Докато махат асфалта по „Александровска” и слагат пейки, плочки и дървета, започна сеч по тесните улици в центъра


На снимката: Така е изглеждала „Александровска” в периода 1900 -1914 година

Главната  бургаска улица “Александровска”  ще бъде обновена по модела на Русе и Пловдив. Също като ларгото в Града под тепетата  и като  в крайдунавския град, където главната им също се казва „Алекандровска”, асфалтът  ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени  плочки. Улицата отново ще си бъде пешеходна, ще има градинки, фонтани и пейки за почивнка. Това предвижда новият проект на общината за обновление на  централната част на града. За него Комисията по общинска собственост гласува половин милион лева.
„В момента имаме само идейна разработка, поискахме половин милион за технически проект, който трябва да е готов през следващата година”, заяви зам.-кметът по строителство на община Бургас  Костадин Марков.
“Александровска” ще завършва с подлез за пешеходците пред  сградата на БСУ.
В момента централната бургаска улица е покрита с  асфалт, по тротоарите встрани има липи, които съперничат на старозагорските. След като реши  да слага дървета и градинки в центъра на града, местната власт заяви, че ще премахне тези по “Демокрация” в отсечката между  “Златна котва” и  Чадъра пред сградата на Турското консулство,  както и по “Цар Симеон”,  за да освободи места за паркиране. Ще сложим отново растителност между паркоместата, обещаха от сградата с колоните. Дърветата били стари, а клоните им повдигали тротоарни плочи и влизали в мазетата на бургазлии, които живеели в съседство.
Вече започна изрязването на 25 дървета по протежение на бул. „Стефан Стамболов”, в участъка от ул. „Цар Самуил” до ул. „Левски”. Комисия от специалисти по озеленяване и ландшафтни архитекти е взела решение за премахване на  старите дървесни единици.
Освободеното пространство ще бъде реконструирано и благоустроено. Проектът предвижда и изграждане на паркоместа. На мястото ще бъдат оформени нови цветарници, в които ще се засади подходяща дълготрайна декоративна растителност.
Новите дървета, които ще растат по „Стефан Стамболов”, ще бъдат с плитка коренова система, която не уврежда пътната настилка.
20 000 лева са заложени в капиталовата програма на общината и за проект за нова градинка срещу Транспортна болница, която се превърна в сборище на малолетни ромски проститутки и наркомани.
Нова визия ще има и площад „Тройката”, като пред търговски център „Триа” е предвиден поредният подземен паркинг. Площадното пространство над него ще е с фонтани, градинки, водоскоци.
“Уплашен съм с тези подземни паркинги, в момента имаме един и той стои с 60 празни места. Сега ще отворим и други. Притеснява ме манталитетът на хората, паркираме колите си една върху друга , а в същото време местата в паркингите са празни”, допълни още Марков. Още като общински лидер на СДС той бе привърженик на идеята грозната клоака на „Тройката”, която е образувал ГУМ-ът, да бъде премахната и там да се направи паркинг,- над него парк. Паметникът Альоша обаче няма да пострада от реконструкцията на площадното пространство.
В дългосрочната стратегия на общината се предвижда изграждането  на над десет големи подземни паркинга. Вече е започнала процедурата за такива паркинги пред „Краставицата” в жк „Лазур” и до бл. 47 в „Зорница”.
Подготвя се документацията и се прави предварително проучване за подземни паркинг и в двора на училище „Иван Вазов” и още няколко възможни терена.
В „Лазур” срещу Флората се обмисля построяването на многоетажен, но надземен паркинг, заяви главният архитект Веселина Илиева.
През 2011 година  Бургас трябва да разполага с 1000 подземни паркоместа.
Твърде скъпа инвестиция се оказват подземните съоръжения. 10 млн. евро ще струват само укрепителните дейности за подземния паркинг на площад “Кирил и Методий”, към това се добавят и 10  млн. евро за самите строителни дейности. Все още инвеститорът “Глобал Техноладжи къмпани” има само строителни разрешения за преместване на БТК и елинсталации под площада, но няма представени технически и инвестиционни проекти, заради което не е издадено строително разрешение за самия обект, казва главният архитект Веселина Илиева.  До края на октомври в общината са очаквали да постъпи проект за укрепителните дейности, а самите строително-монтажни дейности да започнат от януари 2009.
Четири милиона лева са разчетите за подземното съоръжение пред „Краставицата”, като в тази сума влизат и благоустройствените мероприятия. Паркингът  пред блок 47 в „Зорница” ще излезе на инвеститора 2 800 000 лева.
Според арх. Константин Коцев - зам.-председател на Съюза на архитектите в Бургас, подземните паркинги крият много неизвестни, защото са скъпа инвестиция и трябва да се изчисли след колко време ще се изплати едно паркомясто. “Ако инвестицията излиза 300 лева на едно място, тя няма смисъл”, каза още арх. Коцев. Според него трябва да се търсят варианти за надземни паркинги или смесен тип.
-------------------
*ларго – Думата е от английски произход, ларго е град в щата Флорида, означава широко пространство за разходка в голям град


--------------------------------------------------------------------------------
Само не палми и китки

Дърветата може и да са стари, болни и да заслужават премахване. Във войната с автомобилите зелената система обаче  падна първа. Вярно, Бургас страда от липса на паркоместа, задъхва се от трафика, който се чуди къде да си намери място в  тесните  и неоразмерени като за голям мегаполис улици. Бургас  е  тесен град и не прилича на  Стара Загора или Варна с големи и просторни булеварди. Остава ни надеждата, че  ландшафтните архитекти добре  са преценили какъв точно вид дървета са необходими, за да израснат бързо и да поемат отровните газове  от колите, на които дърветата освобождават место по централните улици. Дано не черпим варненски опит и да поставим 500 палми, теменужки или друг вид китки. Беглите познания на всеки петокласник по ботаника  показват, че дърветата освен красота и сянка имат и други функции, а палмите, както и останалите букетчета и храсти не ги изпълняват.
Може би идва време, в което да се молим  някой пореден Баща на града да не се сети някой ден, че може да  се изкастрят и  дървесните видове в  Морската градина , за да се освободи там място за паркиране или да се направи  подземен паркинг.
Иначе с Русе  вече  ще се конкурираме както по брой молове/търговски сгради/, така и с красива централна улица.

 


Автор: Силвия ШАТЪРОВА





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |