В новините
 
22.10.2008 07:30   Новината е видяна 4148 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Илияна Малинова Йотова (ПЕС) на дебата относно многогодишна програма на Общността за защита на децата при използване на интернет и други комуникационни технологии на пленарното заседание на ЕП на 20 октомври 2008

Илияна Малинова Йотова, от името на групата ПЕС. – Благодаря, г-н Председател, уважаеми колеги, уважаема г-жо Angelilli, позволете ми да благодаря и искрено да Ви поздравя за доклада. Сега, когато основна тема е финансовата криза в света, с право цялото ни внимание е насочено натам. Някак настрани остава темата за компютърните престъпления срещу децата, но ние знаем, че всеки момент можем да се изправим пред една голяма опасност, една истинска пандемия от незаконно съдържание в интернет. И днес Би Би Си разпространи едно свое проучване, един свой сондаж, в който се оказва, че от четири деца всеки три са попадали на такива сайтове с вредно съдържание. Този доклад е не само тревожен камбанен звън, но е истинска програма от идеи за битка с незаконното съдържание в интернет. Работих по темата като докладчик в сянка. През миналата седмица организирах в моята страна, България, една широка кръгла маса, на която присъстваха полицейски служби, представители на неправителствения сектор, на Агенцията за закрила на детето, на мобилните оператори и доставчиците. Поводът беше този доклад. 


Получи се сериозна и задълбочена дискусия, която наложи няколко извода. На първо място, трябва много да се работи, за да се осъзнае този проблем като сериозен и истински сред цялата европейска общественост. За съжаление той често остава извън нашето внимание. На второ място, възпитанието на децата трябва да започне от семейството и училището, и тук възниква необходимостта от специално образование на родители и учители. Индивидуалната битка е обречена, от голямо значение са координираните действия, обмяната на информация и създаването на база от данни, международното сътрудничество. Много от тези институции, за които говоря, настояваха Европейската комисия да препоръча на държавите-членки завишаване на наказанията в националното законодателство за разпространение, производство и търговия с вредно и незаконно съдържание. Препоръча се и създаване на обща европейска законова рамка при наказателното производство.


Оттук нататък програмата трябва да се познава още повече от европейските институции и граждани. От голямо значение е да продължи създаването на горещите линии. От голямо значение е взаимодействието с полицейските органи и създаването на тази база данни. Трябва да се създаде и общ етикет "подходящо за деца" и да се даде възможност на родителите и децата да разпознават безопасните сайтове. Аз съм убедена, че програмата ще продължи и след 2013 година, ще има и допълнителни програми на Европейския съюз.


Благодаря.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |