В новините
 
22.10.2008 07:43   Новината е видяна 4211 пъти
Европейски съвет: ЕП обсъжда с Никола Саркози отговора на ЕС на световните кризи

На дебата в ЕП относно Европейския съвет от 15-16 октомври френският президент Никола Саркози заяви, че войната в Грузия и финансовата криза са засилили необходимостта от общ европейски отговор на големите световни проблеми. Той отхвърли идеята, че ЕС трябва да отстъпи от поетите ангажименти за климатичните промени поради сегашната криза. Основните политически групи го подкрепиха, въпреки че според някои корените на финансова криза са далеч назад и нерегулираните пазари са изиграли своята роля.


При откриването на дебата председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering подчерта, че при изключително трудната ситуация през последните седмици Европейският съюз под френското председателство е показал своите възможности за координирани действия. Според него Европейският съвет под лидерството на френския президент, в тясно сътрудничество с Комисията и Парламента, е направил така, че Европейският съюз да играе решаваща роля при кризата, като общите действия на европейските партньори и еврото са помогнали да се избегне катастрофа.


Европейски съвет


Френският президент Nicolas Sarkozy представи от името на Европейския съвет акцентите от последната среща на върха. Относно руско-грузинския конфликт той подчерта, че именно Европа е била тази, която е донесла мир, добавяйки, че "отдавна Европа не е играла такава роля в подобен конфликт".


Относно международната финансова криза той отново изтъкна водещата роля на Европа в намирането на решения, предлагайки същевременно като превантивна мярка срещу бъдещи кризи създаването на "нова глобална финансова система" или "нов Бретън-Уудс" под егидата на ООН. Според него финансовата криза в момента води към икономическа криза, която също изисква "единен европейски отговор".


Президентът Sarkozy категорично отхвърли идеята, че "поради финансовата криза светът трябва да положи по-малко усилия в борбата с климатичните промени", подчертавайки, че "Европа трябва да даде пример" на света по този въпрос. 


Относно Лисабонския договор г-н Sarkozy каза, че френското председателство ще представи до декември пътна карта за разрешаване на проблема с ратификацията на Договора от ирландска страна.


Европейска комисия


Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso изтъкна ролята на френския президент в управлението на кризата и приветства факта, че сега Европа работи ръка в ръка със САЩ. След това той изреди множество конкретни мерки, които Комисията смята да предприеме по засегнатите от Nicolas Sarkozy теми. 


В заключение той подчерта, че "няма национален път за излизане от тази криза" и че в Европа всички "плуваме или потъваме заедно". Г-н Barroso отбеляза също, че трябва да бъде разгледана възможността за създаване на паневропейска финансова регулация.


Говорители на големите политически групи


От името на ЕНП-ЕД говори Joseph Daul (Франция). Според него Европа на два пъти това лято е помогнала - работейки единно - да се намери изход от две големи кризи: Грузия и финансовите пазари. През това време президентът Sarkozy е работил неуморно и е показал стойността на председателството на ЕС и ролята на Европа в световен план.


Според г-н Daul Парламентът е свършил ключова работа по отношение на финансовата криза, със своите препоръки за регулация и надзор, реформи и край на "златните парашути". Той добави, че "по време на икономически кризи като тази се създават правила за бъдещето. Свободните пазари трябва да бъдат придружени от правила и регулации. Ако те са съществували преди това, то те не са били прилагани правилно."


За ПЕС говори Martin Schulz (Германия), който е бил впечатлен от последните решителни действия на Sarkozy и Barroso. Според него обаче е необходимо да се извлече пълна поука от настоящата криза, за да сме сигурни, че никога повече няма да страдаме от подобна катастрофа във финансовите пазари, която да повлече след себе си катастрофа в реалната икономика. Според него Европа се нуждае от правила за банките и частните фондове до края на годината.


Според г-н Schulz господата Sarkozy, Barroso и Daul са говорили езика на истинската европейска социалдемокрация в контекста на кризата. Той изтъкна в заключение, че е необходимо да се увеличи покупателната способност на гражданите, за да се съживи общият пазар, както и че обикновените хора, а не "големите риби", трябва да бъдат осигурени срещу рискове в момента.


Graham Watson (АЛДЕ, Великобритания) благодари на френския президент за топлите и окуражаващи думи относно работата ръка в ръка с ЕП, но запита защо заключенията на Европейския съвет споменават Комисията и Съвета, но не и Парламента, например по въпроса за климатичните промени?


Относно финансовата криза г-н Watson приветства вземането на координирани мерки, които са намалили непосредственото напрежение. Той подчерта, че Европа трябва да играе водеща роля в прилагането на подобни решения в международен план - работейки по възможност заедно със САЩ, но и без тях, ако е необходимо.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |