В новините
 
18.08.2004 17:22   Новината е видяна 2028 пъти
Симеон нареди на Велчев да отпусне пари на МВР
Полицаите ще събират данни с
техника за 650 000 лева


Премиерът Симеон Сакскобургготски е разпоредил на министъра на финансите Милен Велчев да отпусне 650 000 лева за нова автоматизирана идентификационна система, която ще създаде база данни за оръжията и изстреляни гилзи и куршуми от неразкрити престъпления. Това беше съобщено след среща между министъра на вътрешните работи Георги Петканов, главния секретар ген. Бойко Борисов и финановия министър Милен Велчев. С подобна система разполагали повечете европейски страни.

След едночасовия разговор във финансовото министерство Петканов заяви, че с новата техника МВР ще установява по-ефикасно с какво оръжие е стреляно и извършителите на поръчкови убийства и терористични актове ще бъдат разкривани по-бързо. Експертизата на гилзите и куршумите ще бъде достътъчно доказателство и пред съдебните органи.

Новата техника се произвежда от канадско-американска фирма. С базата данни могат да се съхраняват 40 000 експертизи от сканирани гилзи заедно със следите, които оставят по оръжието. Милен Велчев обясни, че идентификационната техника работи на принципа на пръстовите отпечатъци.

Това е изключително важно за полицията и аз съм много доволен от този факт, защото въвеждането на системата ще позволи всички следи по гилзи и куршуми от неразкрити престъпления да бъдат включени в обща база данни, а това ще подпомогне работата при разследване на други престъпления, коментира главният секретар на МВР Бойко Борисов.

Милен Велчев съобщи още, че от 1 септември финансовото министерство ще обезпечи и работата на още пет мобилни групи, които ще контролират границите. В тези групи са включени хора от "Краун ейджънс", специалисти от Агенция "Митници" и специалисти от НСБОП.

На 18 юли финансовият министър Милен Велчев поднови договора с британската компания "Краун ейджънтс" за още две години. Първият договор с английската компания бе подписан през 2001 г. и беше за 3 години.

Правителственият говорител Димитър Цонев съобщи, че американското правителство ще осигури на агенция "Митници" техника за 370 хил. долара и ще обучава гранични служители. Парите се отпускат по програма "Експортен контрол и гранична сигурност" като помощ в борбата с незаконния трафик с радиологически, химически и биологически оръжия. Според говорителя до края на 2005 г. всички митничари на границата с Турция и Черноморието ще разполагат с пейджъри за отчитане на радиацията. Автоматизираната система "Тръкър" ще се използва от агенция "Митници" за обмяна на информация и контрол на външнотърговските сделки с оръжие.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |