В новините
 
23.10.2008 16:20   Новината е видяна 4838 пъти
Алианс на цивилизациите: Хорхе Сампайо говори пред депутатите от Европарламента

Изграждането на връзки и променянето на погрешните представи за другите култури са от огромно значение в глобализиращия се свят: такова е посланието на Хорхе Сампайо, представител на генералния секретар на ООН за Алианса на цивилизациите и бивш президент на Португалия. Днес той говори пред европейските депутати на тържествено заседание на ЕП в Страсбург в рамките на годината на междукултурния диалог.
 
В своето приветствено слово председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг подчерта общите виждания на Алианса на цивилизациите на ООН и на Европейския парламент, които поставят основен акцент върху културното взаимодействие. Той подчерта съществуващата нужда в модерния свят за практически, а не само за символични стъпки в тази насока, каквито са именно множеството проекти, подкрепени от ЕП в контекста на годината на междукултурния диалог.
 
В началото на своята реч Хорхе Сампайо прочете кратко приветствено слово към депутатите от страна на генералния секретар на ООН. След това той описа Алианса на цивилизациите като отговор на модерните глобални предизвикателства, свързани с глобализацията, увеличаващите се миграционни потоци и 11 септември, а именно - "огромното етническо, културно и религиозно многообразие на нашите общества и увеличаващите се трудности, които изпитваме в живота ни едни с други".
 
Говорейки по други теми, г-н Сампайо отдели особено внимание на въпросите за интегрирането на малцинствата, за мястото на мюсюлманските общности в Европа и на връзките със страните от Средиземноморието. Според него за да се справят с интегрирането на мюсюлманските малцинства, европейските общества трябва да развият нови политики на всички нива, от "демократичното управление на културното многообразие" до образованието по въпросите на правата на човека, гражданството, религиите и вярванията.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |