В новините
 
23.10.2008 20:25   Новината е видяна 4376 пъти
Между 10 и 15 милиона лева се харчат за ин витро процедури годишно в България

Между 10 и 15 милиона лева годишно се харчат за ин витро процедури, през които минават около 2000  семейства. Това съобщи д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, на кръгла маса с тема „Изработване на стратегии за решаване на репродуктивни проблеми”.  С нея започна форумът „Профилактика на репродуктивното здраве”, който се провежда в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2008” в панаирния комплекс в  Пловдив.

Според д-р Табакова досега държавата е осигурявала едва 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на млади семейства, които имат репродуктивни проблеми.  150 000 са безплодните двойки у нас.

По предложение на правителството Народното събрание взе решение  да се финансира с 10 милиона лева от бюджетния излишък програма „Ин витро”,  заяви Антония Първанова, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми като държавата се ангажира да плаща за процедури ин витро, които са доста скъпи, поясни тя.

Работна група вече систематизира целите и задачите на национална програма за репродуктивно здраве, съобщи доц. Красимир Гигов, главен секретар на министерството на здравеопазването. Той припомни, че съвместно с фонда на ООН за населението е направено национално проучване за причините за безплодието в България, а  резултатите от него ще станат основа на тази програма. Над 30% от жените са подходящи за ин витро процедури, показало изследването. Заболявания на маточните тръби (33%) и проблеми при мъжете (24%) са двата най-силни фактора за безплодие.

Целта ни е да наложим интегриран подход към проблемите на репродуктивното здраве, който да обхваща профилактика, образование и лечение, подчерта доц. Гигов.  Адмирации за темата на  форума, който засяга важен обществен проблем, добави той. Проявата се организира от Международен панаир Пловдив в партньорство с Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Институт по репродуктивно здраве, Сдружение „Зачатие”  и фондация „Искам бебе”.

Тази нова проява в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения” стартира с амбицията да бъде полезна на различни нива – на органите, които формират политиката в здравеопазването, на специалистите и на пациентите, изтъкна главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. Той припомни, че в дните от 23 до 25 октомври са предвидени  обучение на общопрактикуващи лекари по проблемите на безплодието, безплатни консултации и прегледи с ултрамодерен видеозон.

Благодарим на Международен панаир Пловдив за тази инициатива, защото за обществото е много важно да се работи за преодоляване на стерилитета, каза Анна Зашева, председател на Сдружение «Зачатие».

Поздравявам организаторите от панаира, че съчетават успешно изложението «Медикус, Денто, Галения» с научен форум по значим за нашето общество проблем, подчерта д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз.

Изложбата се провежда от 22 до 25 октомври, на нея се представят нови методи, апаратура и продукти за лечение и профилактика в областта на медицината, стоматологията, фармацията, балнеологията и рехабилитацията.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |