В новините
 
27.10.2008 15:32   Новината е видяна 4155 пъти
Първи Велик събор на българите по света

От 1 до 3 ноември Варна ще е домакин на първия Велик събор на българите по света, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов. Участие ще вземат 100 делегати от 27 страни и България.

Съорганизатори на събитието са община Варна и Научният център за българска национална стратегия. Директорът на центъра проф. Григор Велев коментира, че по техни изчисления българите у нас и по света надхвърлят 14 милиона души. Той обаче уточни, че в тази бройка не са включени волжките българи, които са около 6 милиона души.
По думите на Велев в събора ще участват около 2500 българи, 1000 от които ще са гости от чужбина. Участниците ще са от Молдова, Румъния, Турция, Вардарска Македония, САЩ, Канада и други страни.

Финансирането на тридневната проява, която ще се проведе от 1-ви до 3-ти ноември, ще е от различните организации на българите по света.
По време на събора се предвижда да бъде създаден Световен парламент на българите, който ще заседава един път годишно във Варна. На тези заседания ще се обсъжда взаимодействието между българските диаспори по света, както и между тях и родната им страна, обясни проф. Велев. В отговор на въпрос на БТА потърсено ли е съдействие от официалните български институции за провеждането на събора, Велев каза, че искането на българските организации от чужбина е да не се ангажират държавни институции и политически партии.

Задачи на събора:
1. Да учреди Асоциация на българите по света.
2. Да избере Световен парламент на българите, който да приеме Българска национална доктрина и 7 меморандума, отнасящи се до образованието и културата, строителството на църкви и параклиси в диаспората, въпросите, свързани с турцизацията на българското население в Родопите, незаконното присъединяването на Западните покрайнини към Сърбия, необходимостта от провеждането на нова политика спрямо Република Македония, въпросът за българските малцинства в Гърция, Албания и Косово.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |