В новините
 
27.10.2008 16:10   Новината е видяна 3529 пъти
Доклад на Душана Здравкова за дейността на Европейския омбудсман през 2007 г.

Службата на Европейския омбудсман е получила през 2007 г. 518 допустими жалби, или с 4% повече от 2006 г. Въпреки това, тези цифри не задоволяват депутатите и те искат провеждане на активна информационна кампания сред европейските граждани, която да разясни по-добре функциите и компетенциите на Омбудсмана. ЕП предлага също да се създаде общ интернет сайт на европейските институции, който да насочва гражданите направо към институцията, в чиито компетенции попада разглеждането на техните жалби.
 
На 23 октомври ЕП прие с 465 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържали се" доклада на българския евродепутат Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) за дейността на Европейския омбудсман през 2007 г.
 
В него се отбелязва, че през 2007 г. са получени с около 16% по-малко жалби, отколкото през 2006 г., но броят на допустимите жалби се е увеличил от 449 (12% от общия брой) на 518 (16% от общия брой) през 2007 г. От България са постъпили 91 жалби през 2007 г., което се равнява на 2,8% от общия брой жалби.
 
Депутатите подчертават, че европейските институции и органи трябва да използват максимално своите ресурси, за да предоставят на гражданите бързи и съдържателни отговори на техните запитвания, жалби и петиции. Според тях ролята на Омбудсмана за защита на европейските граждани се е променила през 12-те години от създаването на службата благодарение на неговата независимост и на демократичния контрол върху прозрачността на неговата дейност от страна на Парламента.
 
Членовете на ЕП смятат, че Омбудсманът е продължил да упражнява своите правомощия по активен и балансиран начин, като същевременно призовават на всички институции и органи на ЕС да бъдат предоставени необходимите бюджетни и човешки ресурси, за да могат гражданите да получават своевременно съдържателни отговори на своите жалби и петиции.
 
Докладът отчита увеличението на абсолютния брой допустими жалби, но според депутатите делът на допустимите жалби (16%) продължава да бъде незадоволителен, поради което препоръчва провеждане на активна информационна кампания сред европейските граждани, чрез която те по-добре да разберат функциите и компетенциите на Европейския омбудсман.
 
Едно от предложенията в доклада е да бъде създаден общ интернет сайт на европейските институции, който да е в помощ на гражданите и да ги насочва направо към институциите, в чиито компетенции попада разглеждането на техните жалби.
 
През 2007 г. двойно са се увеличили случаите на лоша администрация, разрешени от самата институция или орган вследствие на жалба до Омбудсмана (129 случая). В този контекст ЕП приканва всички институции и органи на ЕС да възприемат общ подход по отношение на кодекса за добро поведение на администрацията, приет от Парламента на 6 септември 2001 г.
 
В заключение докладът приветства конструктивното сътрудничество между Омбудсмана и институциите и органите на ЕС и подкрепя ролята му на "външен контролен механизъм и ценен източник на постоянно усъвършенстване на европейската администрация".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |