В новините
 
01.11.2008 15:10   Новината е видяна 4648 пъти
Националната седмица за борба със затлъстяването - 3-9 ноември 2008 г.

В съответствие с националната политика и политиката на Европейският съюз и Световната Здравна Организация за противопоставяне на затлъстяването, Координационният съвет за реализиране на Националния план за действие „Храни и хранене” организира за трети пореден път от 3 до 9 ноември 2008 година, Национална седмица за борба със затлъстяването под патронажа на г-жа Гергана Грънчарова, министър на европейските въпроси. 

Националната седмица за борба със затлъстяването ще се открие на 3 ноември традиционно с Дискусионен форум “Роля на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата”. Ще бъдат обсъдени проблемите на свръхтеглото и затлъстяването при децата в България, проблемите в храненето на учениците, ролята на училището в създаването на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата. Ще бъдат представени „Национални препоръки за здравословно хранене на децата от 7 до 13 и от 14 до 19 години”, разработени от сътрудниците на направление „Храни и хранене” при Националния център по опазване на общественото здраве. На обществено обсъждане ще се представи проект за наредба на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на учениците.

На 6 ноември ще бъде честван за втора поредна година Европейският ден за здравословна храна и готвене, който е съвместна инициатива на Европейската комисия и Euro-Toques International и е посветен на децата. На този ден около 1 000 училища и 20 000 деца в Европа под ръководството на готвачи ще готвят здравословно. Евро- Ток България организира готвене с участието на 400 деца в кино „Арена” – Младост. Събитието ще бъде открито от посланика на ЕС в София г-жа Зинаида Златанова.

На регионално ниво в рамките на тази седмица, РИОКОЗ- Бургас и партньори ще организират и проведат различни инициативи в подкрепа на борбата със затлъстяването, за промоция на здравословното хранене и физическата активност. Предстои да се проведат следните мероприятия:

Разпространение на здравно образователни материали:
„Препоръки за здравословното хранене на населението в България над 18 години”, „Пирамида на здравословното хранене”, „Калкулатор на индекса на телесна маса” и постер за Националната седмица за борба със затлъстяването;
Дискусии на тема здравословно хранене в училища и детски градини;
На 5 ноември от 13:00ч. в „Клуб на здравето” (Конферентната зала в сградата на РИОКОЗ, ет. 5) съвместно с БМЧК ще се проведе викторина на тема: „Ние се храним здравословно” сред учениците от четвъртите класове, както и изложба на здравословни храни, от следните училища:
- ОУ „Елин Пелин”
- ОУ „Васил Априлов”
- ОУ „Княз Борис”
- ОУ „Братя Миладинови

На 6 ноември в Начално Базово Училище „Михаил Лъкатник” гр. Бургас за деца от училището ще бъде осигурен обяд с представяне на здравословни храни. Средствата за това са предоставени по Национална програма „Храни и хранене” и с любезното съдействие на фирма ЕООД „JLP” (ДЖЕЙЕЛПИ).





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |