В новините
 
06.11.2008 16:27   Новината е видяна 4251 пъти
КНСБ организира Публична Научнопрактическа Конференция

На 6 и 7 ноември 2008 в централата на КНСБ, пл. Македония № 1, втори етаж от 14.00 ч. ще се проведе Публична Научнопрактическа Конференция с международно участие „България в огледалото на европейското социално изследване”. Целта на конференцията е да се подложат на публичен дебат актуални проблеми и предизвикателства за България, откроени чрез Третото издание на Европейското социално изследване (European Social Survey (ESS), проведено в 30 страни.

В конференцията ще вземат участие учени, университетски преподаватели, студенти, докторанти, политици, синдикалисти, журналисти, представители на комисии към Парламента, на работодателски и неправителствени организации. Доклад ще изнесе и проф. Сър Роджър Джоуел – международният координатор на  Европейското социално изследване. Организатори на мероприятието са Консорциум „ESS-Bulgaria”, Информационен център на Европейския съюз, КНСБ и Агенция за социални анализи (АСА).

Международните сравнителните анализи разкриват, че: - Подобно на повечето европейци, две трети от българите (66,5%) са убедени, че вършат значими, стойностни неща, че животът им има смисъл и това ги удовлетворява. Доволните румънци в това отношение са сравнително най-малко – 54,2%. 
- По-малко от 1% от хората у нас живеят комфортно с доходите, които получават – в Румъния те са 7,8%, в Словения – 45%, а в „отличничката” Дания – 67,4%.С изключение на Румъния, Португалия, Словакия и Естония, във всички останали изследвани страни делът на хората, които изпитват сериозни затруднения с получаваните доходи е под 5%. В България те са 39%, с което води негативната красация.    
- Гражданското ни общество все още е в зародиш, благотворителността – също. Едва 7% от българите участват в благотворителни и доброволчески организации, като това правят почти 5 пъти повече румънци (36%), 7 пъти повече шведи (49%) и близо седем и половина пъти повече швейцарци (52%). Само 5% от българите са подписали петиция срещу 41% от британците и 44% от шведите.
- Хората у нас чувстват несигурност за собствената си безопасност - 71,8% се страхуват да не станат жертва на насилие; всеки втори (50,7%) се бои да върви по тъмно в квартала, където живее; всеки пети (20,8%) живее в постоянен страх от обир в дома. Страхът от престъпността има сериозно отражение върху живота на 67,3% от хората у нас, което е най-висок дял от всички изследвани страни.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |