В новините
 
06.11.2008 17:33   Новината е видяна 4609 пъти
Знаете ли, че: „Умиращият лебед” живее в Бургас

Люба Колчакова - първата българска балерина, изпълнила главната партия в „Умиращия лебед” от Камий Сен Санс, живее в Бургас. Живее тихо и скромно. На 81 години е, но пълна с енергия, изящна и остроумна. Говори охотно за миналото, за любовта, секса и модерностите на днешното време, но не с всеки. Има особено мнение за хората и си подбира събеседниците.

Днес /6 ноември/ директорът на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” в Община Бургас Весела Йорданова връчи на Люба Колчакова от името на кмета Димитър Николов почетния знак на града. И аз бях там. И аз видях, докоснах и чух тази уникална жена, която е избрала Бургас за свое пристанище - голяма чест за всички нас.

Люба Колчакова е една от първите български професионални балерини. Танцувала е активно от средата на 40-те до 60-те години на миналия век. Родена е на 22 март 1927 година в Анкара. Баща й Христо Колчаков е архитект, завършил Сорбоната във Франция, който е строил летището и сградата на кметството в Анкара.

Люба Колчакова завършва музикалното училище в София през 1945 година, а също и балетната школа на Анастас Петров. Примабалерина е на софийската народна опера до 1967 година. През 1953-1954 година специализира в Ленинградското и Московското хореографско училище. Има възможността да гледа на живо и да се учи от Мая Плисецкая.

В репертоара й са ролите на Одета-Одилия в "Лебедово езеро" на Чайковски, Жизел и Мирта в "Жизел" на Адам, Лиза в "Съперници" на Хертел, Мария в "Бахчисарайски фонтан" на Асафиев, Тао-Хоа в "Червения мак" на Глиер, "Есмералда" в едноименния балет на Пуни, Лауренсия в едноименния балет на Крейн, Румяна в "Хайдушка песен" на Александър Райчев, Гаяне в едноименния спектакъл по музика на Хачатурян.

През 1952 година, когато се открива държавното Хореографско училище в София, започва преподавателска дейност по класически танц. По-късно е художествен ръководител на Държавното хореографско училище в София, а през 1972-1983 година е художествен ръководител на балета на бургаската опера.

Люба Колчакова полага началото на професионалното балетно изкуство в България и в Бургас.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |