В новините
 
10.11.2008 17:15   Новината е видяна 4314 пъти
Започна Киномания 2008

На 7 ноември в зала 1 на НДК беше открита Киномания 2008 откриват с филм за The Rolling Stones. Документалният филм Shine a Light представя концерт на бандата в нюйоркския Bacon Theatre, заснет с арсенал от 16 камери под режисурата на лудия гений Мартин Скорсезе.
След този музикален старт оставаме на американска територията с цяла програма независими филми от Щатите. Зоуи Касаветис (дъщеря на легендарния Джон Касаветис) дебютира с Развален английски, Be Kind Rewind e най-новото от Мишел Гондри (майсторът на Блясъкът на чистия ум и Наука за съня), а Мики Рурк се завръща шеметно в Кечистът (от Дарън Аронофски), носител на Златен лъв от Венеция ’08.

Търсачите на холивудски афиши и блокбастъри също ще си вземат дозата. Братята Коен продължават да преливат от творческа енергия и вероятно тази година отнова ще атакуват оскарите с шпионската пародия Изгори след прочитане – пълна веселба с мегазвезден актьорски състав, включващ Джон Малкович, Джордж Клуни и Брад Пит. Ще горим и прегаряме и с новия на Уди Алън Вики Кристина Барселона, в който любовта заплита в четириъгълник Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол и Пенелопе Крус – казват, че е по-жарко от лятото в Испания.
Зрителите със слабост към европейското кино ще помнят дълго тази Киномания. Сред подбраните еврофилми са френските В класната стая, получил Златна палма, и Кус-кус, италианският Гомор – екранизация на скандален мафиотски роман, и британският Това е Англия – откровен разказ с автобиографични елементи от режисьора Шейн Мийдоус.

Носителят на Оскар за чуждоезичен филм Фалшификаторите ще бъде показан в рубриката Фестивал на фестивалите, в която са намерили място също Далеч от нея с Джули Кристи, затрупаният с международни награди Whale Rider на новозеландката Ники Каро и израелският Лимонова градина, който ще ни бъде представен лично от режисьора Еран Риклис.
Азиатското кино на феста също радва с качество и количество. Селекцията включва иранската метафора Песента на врабците, епичната историческа драма Господарите на войната с Джет Ли и Такеши Канеширо и Пепелта на времето: Режисьорска версия на Уон Кар Уай – героичен и мрачен арт филм, скачащ отвъд рамките на традиционното хонконгско кино на “мечовете и сандалите”.
Ще има и руско. Начело на делегацията, която пристига от братска Русия, е режисьорът Вадим Абдрашитов. Той ще представи своя Магнитни бури, както и касовия Кодът на апокалипсиса, на който е продуцент. Ще видим също и Ирония на съдбата. Продължението на Тимур Бекмамбетов – нещо като продължение на знаменитата комедия на Елдар Рязанов от 1975.

Българските филми на тази Киномания са само четири, а единственият пълнометражен и игрален сред тях е забавно-злокобният "Хиндемит" на Андрей Слабаков, вече въртян по други фестивали.
Документалното кино този път е предимно на музикална вълна с главни акценти Да бъдеш Мик Джагър и Shine a Light. Сред документалните фаворити задължително нареждаме и Команданте – провокативен филм за Фидел Кастро, заснет от Оливър Стоун.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |