В новините
 
18.11.2008 16:58   Новината е видяна 4475 пъти
Министър Калфин участва в международната конференция „Правата на човека – обетованата земя на закона, но и на справедливостта”

“Чувството за справедливост далеч не се изчерпва с доброто законодателство - то е свързано с манталитета и нагласата на обществото”. Това каза заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин днес на международната конференция „Правата на човека – обетованата земя на закона, но и на справедливостта”, която се провежда в хотел „Шератон”. 

Конференцията се организира от българския омбудсман Гиньо Ганев в сътрудничество с холандския му колега Алекс Бренинкмейкър. Участие във форума  взеха Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, омбудсмани и техни представители от 42 страни от ЕС и Съвета на Европа, както и висши представители на българските институции и граждански организации.

Вицепремиерът Калфин изтъкна в изказването си, че законодателството и точното му прилагане едва ли покриват достатъчно различните разбирания на отделните граждани за справедливост в обществото. Освен това, не винаги обществото и институциите разбират философията на законите и често се търсят вратички, с които той да бъде заобиколен. Като пример, как една добра норма не може да достигне до гражданите, министър Калфин посочи близо 2000-те незаконни регулаторни режими на общинско равнище и заяви, че правителството ще вземе мерки срещу тази практика. 

“Чувството за справедливост обхваща и моралните разбирания на обществото. Погледът към моралните категории отвъд законодателството е изключително важен. Затова и ролята на омбудсмана е двупосочна – не само да защитава правата на гражданите, но и да формира определени морално-етични принципи у гражданите,” отбеляза още  министър Ивайло Калфин.

Източник: Министерство на външните работи





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |