В новините
 
19.11.2008 17:40   Новината е видяна 3733 пъти
Европарламентът подкрепя запазването на безмитните магазини по външните граници на ЕС

ЕП подкрепи предложение на Комисията за осъвременяване на правилата за облагане с акцизи, като същевременно предлага поправки, които да направят текста на директивата по-ясен. Според депутатите безмитните магазини на регионалните летища и външните сухопътни граници на ЕС трябва да бъдат запазени. Други два въпроса в доклада интересуват най-много гражданите: условията, при които имат право на покупки в безмитните магазини, и количествата алкохол и цигари, които могат да пренасят през граница.
 
Със своето законодателно предложение относно общия режим на облагане с акцизи Европейската комисия цели да опрости и осъвремени актуалната директива по въпроса, която е от 1992 г., като намали задълженията на операторите и позволи по-ефикасна борба с безмитните измами.
Според депутатите магазините за безмитна търговия, разположени по външните сухоземни граници на ЕС, трябва да продължат да съществуват, като всякакви дискриминационни мерки срещу тях трябва да се избягват.
 
Първоначалното предложение на Комисията предвижда пътуващите по въздух или по море да могат да купуват безмитни стоки само когато тяхната първа дестинация е летище или пристанище, разположено извън ЕС. Според доклада на Astrid Lulling (ЕНП-ЕД, Люксембург), пътниците с крайна дестинация, намираща се извън ЕС, също могат да се възползват от купуването на стоки без акцизи - т.е. запазва се "възможността за закупуване на безмитни стоки по време на всички етапи от пътуване със свързващи полети, чието крайно местоназначение е трета територия или трета страна".
 
С други думи, пътник, който лети от София през Лондон до Ню Йорк, ще може да си купи например безмитно уиски още в София, без да е необходимо да чака да пристигне в Лондон, за да направи своите покупки, както предвиждаше първоначалното предложение на Европейската комисия.
 
В момента потребителите имат право да купуват алкохол и тютюневи изделия без акцизи в една държава-членка и да ги транспортират в друга държава-членка, без да плащат допълнителни митнически такси, ако стоките са за тяхна лична употреба. Европейското законодателство определя ориентировъчни нива за това какви количества могат да бъдат смятани за такива за лична употреба (например 400 цигари или 5 литра спиртни напитки).
 
С времето обаче някои държави-членки започнаха да възприемат тези ориентировъчни нива като абсолютен максимум, тълкувание, което според Парламента, Комисията и Съда е неправилно. Затова Комисията предлага да бъдат заличени всички позовавания на въпросните ориентировъчни нива. Според ЕП обаче това би могло да създаде повече объркване както за потребителите, така и за контролните органи, и затова според депутатите е необходимо ориентировъчните равнища да бъдат запазени.
 
Както винаги, когато става въпрос за данъчна политика, Парламентът дава само мнение по въпроса, като крайното решение се взема с единодушие в Съвета на министрите. Един по-ранен опит за осъвременяване на тези правила през 2004-2005 г. пропадна поради липсата на консенсус в Съвета - част от тогавашните предложения са включени в сегашното, което също цели реформирането на директивата от 1992 г.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |