В новините
 
19.11.2008 16:30   Новината е видяна 3876 пъти
ЕП прие доклад на Илияна Йотова за финансовото образование на потребителите

Европейският парламент прие на 18 ноември, доклад на българския евродепутат Илияна Йотова (ПЕС) относно подобряването на образованието и осведомеността на потребителите в областта на кредитите и финансите. В него се препоръчва създаването на рамка за общоевропейска образователна програма в областта на личните финанси, като за тази цел бъдат отпуснати съответните средства от бюджет 2009 на ЕС. Според докладчика финансовото образование трябва да започне още в началното училище.
 
Тези въпроси са особено актуални в контекста на настоящата финансова криза. В този смисъл в доклада се отбелязва, че "кризата с ипотечните кредити илюстрира не само опасността от неадекватна информираност на заемополучателите, но също така и липсата на разбиране и познания относно тази информация, което води до недостатъчното осъзнаване от страна на потребителите на рисковете от неплатежоспособност и свръхзадлъжняване".
 
Потребителите се нуждаят от основни умения и познания, които да им помогнат да разберат напълно предлаганите финансови съвети и информация. По-добре информираният потребител може да се ориентира между различните финансови предложения и да избере продукт, който отговаря най-добре на потребностите му, което от своя страна ще ограничи риска от свръхзадлъжняване, неизпълнение на задължение или банкрут.
 
Затова докладът призовава Комисията да разработи общоевропейски образователни програми в областта на личните финанси въз основа на общи правила и принципи, които после да бъдат адаптирани към специфичните потребности на всяка държава-членка. За създаването на тази програма трябва да бъдат предвидени адекватни финансови средства от бюджета на ЕС за 2009 година.
 
Според докладчика е необходимо финансовото обучение да започне още в началното и средното образование чрез подходящи програми и средства, за разлика от предложението на Комисията, което говори само за обучение по принцип.
 
Държавите-членки трябва също така да обърнат специално внимание на образователните потребности на пенсионерите и на работещите в края на своята професионална кариера, които са сред заплашените от финансово изключване, както и на младите хора, тепърва започващи своята професионална реализация.

Докладчикът Илияна Йотова представи по следния начин доклада пред пленарната зала вчера: "Докладът за финансовото обучение, който ще бъде гласуван утре (днес, б.м.) на пленарната сесия, повече от всякога е от голямо значение. Ясно е, че световната финансова криза, пред която сме изправени, може да бъде избегната, ако потребителите бяха добре информирани от съществуващите рискове във вземането на различни типове кредити. Със сигурност може да се каже, че ако се бяхме съсредоточили в миналото повече във финансовото образование на хората, нямаше да бъдем изправени пред сегашната ситуация или поне кризата нямаше да е с такива размери. Трябва да бъдем сигурни занапред, че децата ни ще имат възможност да се обучат и да боравят добре с кредитни карти, с кредити навсякъде в Европа.
 
Трябва да се съсредоточим върху студентските ипотечни кредити и пенсионните и инвестиционни фондове. Тези финансови продукти силно въздействат върху всекидневния живот на потребителите, затова трябва да бъдат взети предвид. Не трябва да забравяме, че все повече и повече млади хора задлъжняват с огромни суми, без дори за подозират какво въздействие има това върху техния живот."





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |