В новините
 
20.11.2008 17:00   Новината е видяна 4286 пъти
Румен Ангелов: Бюджет 2009 не е добър за Бургас

В държавния бюджет за 2009 година няма добра новина за Бургас, сигнализира депутатът Румен Ангелов. Той се опасява, че няма достатъчно заложени средства за ремонт и изграждане на пътища, а лошата инфраструктура окончателно ще отблъсне туристите. „Целевата субсидия за капиталови разходи за нашата област е 13.729 млн. лв. От тях 7 млн. са за екологични проекти в Приморско, Руен, Сунгурларе и Царево.
Практически екологични проблеми в другите общини според държавата няма.

По-малко от 7 млн. лв са предназначени за изграждане и основен ремонт на общински пътища“, подчертава Ангелов.
Според него бюджет 2009 прелива от несъстоятелен икономически оптимизъм. Негативната си оценка народният представител аргументира с наличието на поредица заложени капани в бюджетната рамка.
Според него 10% ръст на бюджетните заплати, определянето на нивото от 240 лв. за минимална заплата и 19.7% ръст на пенсиите са по-скоро слаб опит да се компенсира кризата, отколкото част от адекватно избрани превантивни мерки. Като възможен изход депутатът посочва отпадането на данъка върху дивидентите и намалянето от 15% на 10% на ДОД за едноличните търговци, преразглеждане на  разпределението на бюджетния излишък, увеличаването на  дела на средствата за инвестиции, ограничаването на социалните разходи и  ограничаването на ролята на държавата в управлението на търговските дружества.
Ангелов е категоричен, че никъде в бюджета няма заложени възможности за преодоляване на основния проблем за следващата година - безработицата.

Парламентаристът очаква максимум 4 млрд. евро чуждестранни инвестиции за разлика от оптимистичните прогнози на управляващите за 5.300 млрд.
Той сочи, че отношенията между централния бюджет и Бургаска област ще бъдат силно рестриктивни – очаква депутатът. Те се базират на 146 млн. лв., което представлява 7.3% от общата субсидия за делегираните от държавата дейности. За справка област Бургас създава 10.22% от БВП на България.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |