В новините
 
21.11.2008 00:20   Новината е видяна 5044 пъти
Евродепутатите критикуват предложението за използване на данни на пътниците

Европейският парламент се противопоставя на схемата за използване на данни от досиетата на пътниците за целите на правоприлагането, което би могло да представлява заплаха за свободата на личния живот. Според депутатите тези мерки не са оправдани както юридически, така и по отношение на ефикасността на борбата срещу тероризма. Те искат доказателства, че подобна система е необходима на ниво ЕС, и няма да гласуват предложението, докато не получат отговор на своите питания.
 
Предложеният през ноември 2007 г. текст иска въздушните превозвачи да предоставят данните от досиетата на пътниците за използване от специализираните национални органи, които отговарят за оценка на риска, прилагане на правото и антитерористични действия.
 
Според депутатите предложените мерки ще имат значително отражение върху личния живот на европейските граждани и не са достатъчно убедително аргументирани, както по отношение на тяхната съвместимост с основните права на човека, така и по отношение на правните основания за тяхното въвеждане. В този смисъл Парламентът припомня, че Съдът на Европейските общности вече е изразил своите възражения по този въпрос (грешно правно основание) срещу споразумението между ЕС и САЩ за използване на данните от досиетата на пътниците.
 
Поради тези причини членовете на ЕП поставят под въпрос основанията за създаване на подобна система на ниво ЕС, и подчертават, че "същите или дори по-добри резултати биха се постигнали чрез подобряване на взаимната правна помощ между правоприлагащите органи" на държавите-членки. Те са на мнение, че няма достатъчно доказателства за необходимостта от действия на общностно равнище.
 
При тези условия Европейският парламент запазва официалното си становище по рамковото решение за момента, когато се даде адекватен отговор на повдигнатите в настоящата резолюция въпроси.
 
ЕП изразява загриженост относно факта, че предложението предоставя на правоприлагащите органи "недопустим достъп до всички данни", като същевременно ползата от тяхното използване за прилагане на правото и за противодействие на тероризма не е доказана. Според текста на резолюцията няма доказателства, че данните от досиетата на пътниците са полезни за масирано автоматизирано създаване на профили или извличане на данни, с цел търсене на потенциални терористи.
 
Депутатите смятат, че приемането на подходяща рамка за защитата на личните данни е задължително предварително условие за каквато и да било схема на ЕС за използване на данни от досиетата на пътниците. Те припомнят, че данните с "чувствителен характер" могат да се използват само за конкретни случаи в контекста на провеждано разследване или съдебно преследване.
 
В заключение ЕП смята, че предложението ще създаде допълнителна тежест за авиопревозвачите и затова настоява от тях да не се изисква да събират каквито и да е допълнителни данни или да бъдат считани за отговорни за проверката на точността на досиетата, нито да подлежат на санкции при непълни или неточни данни.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |