В новините
 
21.11.2008 17:30   Новината е видяна 9020 пъти
21 ноември - Ден на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Неслучайно Църквата е отредила Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Денят се чества като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж от 1929 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.

Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели - на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието. Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |