В новините
 
30.11.2008 16:10   Новината е видяна 4095 пъти
Мерки за стабилизиране пазара на труда предложи БСК на министър Масларова

На проведена на 26 ноември среща в Министерството на труда и социалната политика, Българската стопанска камара предложи на министър Емилия Масларова няколко нестандартни мерки за овладяване процесите, свързани с нарастващата безработица, вследствие световната финансова и икономическа криза.

1. Чрез публично-частно партньорство да се създаде специализирано търговско дружество за квалификация и преквалификация на безработни.
- В дружеството да бъдат назначавани на срочни трудови договори регистрираните в бюрата по труда – като обучаеми (за хората с ниска или нулева квалификация) и като преподаватели (за хората с висока квалификация).
- Дружеството да предоставя за временна заетост на други работодатели работна сила със съответен образователен и квалификационен профил.
- Да бъдат привлечени средства за функциониране на дружеството по Закона за защита при безработица и насърчаване на заетостта (в т.ч. за ограмотяване, за квалификация, за временна заетост), от ОП „Човешки ресурси” (в т.ч. за подкрепа на заетостта на малцинствените групи) и др. източници.
- Отпусканите досега помощи при безработица да се трансформират в трудови възнаграждения, равни на минималната работна заплата, за назначените в специализираното дружество безработни. Да се прекрати изплащането на обезщетения за безработица за лицата, необхванати (по тяхно желание) в дружеството.
 
2. Да се увеличи с 10% броят на студентите, в съзвучие с решенията на ЕС и Лисабонската стратегия. Това ще създаде условия за подобряване нивото на квалификация на българския човешки ресурс, ще се намали натискът на пазара от безработни млади хора и ще създаде допълнителна заетост в сферата на образованието.
 
3. Да се въведе задължителен допълнителен едногодишен курс във ВУЗ-овете за изучаване на чужди езици във връзка със съществуващата ниска комуникационна култура на българския елит с европейските структури.

4. С цел осъществяване на горните мерки, да се предприемат необходимите законодателни  промени в Закона за защита при безработица и насърчаване на заетостта, Кодекса на труда, Закона за висшето образование и др. нормативни актове.
 
В срещата участваха представители на работодателските организации и ръководителите на НАП, НОИ и ГИТ.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |