В новините
 
10.12.2008 19:15   Новината е видяна 4424 пъти
Знаеш ли какво става с Витоша?

На 11 декември 2008г. от 18.00 часа в аудитория 65 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе семинар-дискусия на тема: „Моята Витоша”. Темата се оказва много актуална и не успява да събере всички желаещи напоследък да дискутират по нея. От развитието й ще се разбере дали институциите ще пренебрегнат документалните си пропуски, както и дали софиянци ще бъдат с по-активна гражданска позиция.

През последните няколко месеца тази планина се прочува с вече познатия за България механизъм за незаконни действия породени от инвестиционни намерения. Инвеститорът „Витоша ски” АД планира ски зона в района на център Алеко, която изцяло да е на територията на парка. Планът за управление на Природен парк Витоша (2005-2014), одобрен от Министъра на околната среда и водите и приет от Министерски съвет, позволява само ремонт и поддръжка на съществуващите съоръжения в парка и не позволява изграждане на нови ски съоръжения и писти.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София е разрешила на собственика на лифтовете в планината – „Витоша ски” АД – да премахне горната част на 19 скали, известни като морени, за да не пречат на скиорите. Вместо това обаче незаконно е прокаран цял ски път през каменен сипей. Ски пътят свързва Синята писта и писта „Витошко лале”. Същият този държавен орган е дал разрешение на фирмата „Витоша ски” АД да проектира голяма ски зона в парка. В проекта се виждат и официалните парафи на Държавната агенция по горите и Столичната община. Това решение на институциите не отговаря на Плана за управление на Природен парк Витоша и е недопустимо, неправомерно, нецелесъобразно и незаконосъобразно.

Природен парк „Витоша" е първият парк в България и на Балканския полуостров. Той възниква през 1934 г. В него се намират два резервата – Торфено бранище и Бистришко бранище, който пък е един от 16-те биосферни резервата в страната ни. Витоша е белият дроб на София и извор на питейна вода за част от населението й. Притежава голямо разнообразие от растения и животи. Витоша е вдъхновила щастливеца Алеко Константинов да създаде първото българско туристическо дружество. Паркът и до днес е обичан от всички жители и гости на българската столица и трябва да бъде съхранен за идните поколения.

Този семинар-дискусия се организира от Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO и Коалиция „За Да Остане ПРИРОДА в България” по проекта „Място за бъдеще”, реализиращ се от Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и подпомогнат от Тръста за развитие на гражданското общество за Централна и Източна Европа (CEE Trust).





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |