В новините
 
18.12.2008 16:10   Новината е видяна 5017 пъти
Лекуват и диагностицират с еднодневна хирургия в "Селена"

Освен за диагностика, в Специализираната болница за Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Селена” прилагат ендоскопски методи и за лечение. Такъв е примерът с хистероскопията, която открива причините за необичайно кръвотечение, проблеми със забременяването, износването на плода и други гинекологични заболявания, съобщи д-р Снежана Топалова, акушеро-гинеколог в пловдивската клиника. Основното предимство на метода е, че спестява оперативната намеса през коремната стена и позволява на лекаря да „види” в детайли вътрешността на матката и състоянието на детеродните органи у жената. 

Хистероскопията е сред рутинните манипулации в „Селена” и се причислява към еднодневната гинекологична хирургия, подчерта д-р Топалова. Според нея в зависимост от това дали е диагностична или лечебна, процедурата отнема от 15 до 30 минути. 

Интервенцията е напълно безболезнена за пациента, защото се прилага след краткотрайна венозна упойка. След процедурата с модерния хистерорезектоскоп “Щорц”, те се изписват още в същия ден, обясниха лекарите в „Селена”.

Характерното за ендоскопския метод е, че през влагалището на жената се въвежда тънка камера, която преминава и през маточната шийка, за да достигне маточната кухина. Използваната оптика на апарата е много тънка – няколко милиметра, поради което интервенцията може да се направи и без пълна анестезия.

Оперативната хистероскопия е наложителна при наличие на патологичните образувания в маточната кухина, каза д-р Топалова. Най-често по този начин се отстраняват полипи и страствания, чуждо тяло от матката, например спирала за предпазване от забременяване, или на т. нар. субмукозен миомен възел – растящ към вътрешността на матката, добави тя. 

При диагностичната хистероскопия камерата обследва кухината на матката и изпраща картината на видеомонитор. По време на процедурата, ако се налага, операторът може да вземе и биопсия – малко парченце от тъканта за изследване. Когато е правена биопсия или са отстранени патологични образувания, взетите тъкани се изпращат за окончателна диагноза от специалист  патолого-анатом. Изследването е готово след една седмица и в зависимост от резултатите се обсъжда и назначава последващо лечение.

Основното предимство на метода обаче е оперативна намеса без отваряне на корема, при която пациентът се възстановява за един ден, подчертаха лекарите в „Селена”. Според тях алтернатива на хистероскопията е ултразвуковото изследване на вътрешността на матката, но в този случай гинекологът не може нито да изследва проблема, нито да го отстрани. Друга възможност е полипите или счупената контрацептивна спирала да се отстранят чрез остъргващ инструмент – т. нар. „кюртаж”. Процедурата обаче се извършва „на сляпо”, защото лекарят няма никаква видимост за отделни детайли във вътрешността на матката. Затова в голяма част от случаите – за диагностициране или третиране на проблема, се препоръчва хистероскопия, обясниха от „Селена”.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |