В новините
 
15.01.2009 16:23   Новината е видяна 5129 пъти
Русия и Украйна не са надеждни енергийни доставчици, смятат евродепутатите

Вчера ЕП обсъди късно вечерта последните развития в газовата криза между Русия, Украйна и ЕС, като много от политическите групи подчертаха, че Русия и Украйна трябва да разрешат своя спор възможно най-бързо, без да се обвиняват взаимно една друга. Депутатите изтъкнаха, че милиони европейски граждани страдат заради двустранен спор, а Русия и Украйна са загубили доверие като надеждни партньори. В дебата взеха участие и много български депутати.
 
Чешко председателство на ЕС
 
Александър Вонда, чешки вицепремиер по европейските въпроси, изтъкна в своята реч, че ключов приоритет на председателството е да се постигне незабавно възстановяване на доставките на газ. Той увери Парламента, че е направено всичко на политическо и техническо ниво, за да се подтикнат Украйна и Русия да възстановят пълните договорени доставки на газ за Европа и "да се минимализират негативните последствия за нашите граждани и икономики", докато това се осъществи.
 
Чешкото председателство си дава ясна сметка за необходимостта от незабавно вземане на кратко-, средно- и дългосрочни решения, които да предотвратят подобни ситуации за в бъдеще. Това включва "създаването на функциониращ ефективен механизъм за солидарност" като "един от крайъгълните камъни на бъдещата енергийна сигурност на ЕС".
 
Тази солидарност "предполага взаимната свързаност на европейските енергийни мрежи, както и подобрения в енергийната инфраструктура". В заключение г-н Vonda подчерта, че ЕС трябва да диверсифицира своите източници и доставчици на газ.
 
Европейска комисия
 
Според европейския комисар по енергийните въпроси Андрис Пибалгс в момента преминаваме през една от най-сериозните енергийни кризи, сравнима с петролната криза през 70-те години на миналия век.
 
Описвайки развитието на кризата през последните дни, той подчерта, че двете страни трябва да се координират относно входните точки и обеми, без което не могат да се възстановят доставките на газ. След това г-н Пибалгс изтъкна, че и двете страни са изгубили доверието като надеждни енергийни доставчици.
 
Комисарят по енергийните въпроси е вярвал, че взетите мерки са достатъчни, но все още вижда липса на контакти и координация: "Решението е в ръцете на двете страни - но дали те искат решение?"
 
Директивата за сигурността на доставките на газ от 2004 г. (2004/67/ЕС) не отговаря на настоящите нужди, и в следващите седмици на ЕП ще бъде изпратено предложение за нейната преработка, включващо "Общностен механизъм за координация", каза в заключение Андрис Пибалгс.
 
Говорители на големите политически групи
 
Ясек Сариуз-Волски (ЕНП-ЕД, Полша) каза в своето обръщение към ЕП, че големите сривове в доставките като сегашния са "драматични за гражданите, промишлеността и работните места", добавяйки, че по време на изборите "ще трябва да отговаряме какво сме направили" по въпроса.
 
Според него първата криза преди три години ясно е показала, че "се нуждаем от обща енергийна политика", нещо, което ЕНП-ЕД подкрепя от самото начало и което среща подкрепата и на всички останали групи.
 
Г-н Сариуз-Волски продължи, че Комисията е приела някои препоръки, но това не е било достатъчно да се предотвратят подобни ситуации, като в скучая е необходимо намирането на трайно систематично решение, което да позволи на ЕС да говори в един глас пред страните-производителки и доставчици.
 
В заключение той изтъкна желанието на ЕНП-ЕД Парламентът да бъде постоянно и тясно ангажиран с този проблем, като в тази насока вече е създадена контактна група за връзки с руския и украинския парламент.
 
Ханес Свобода (ПЕС, Австрия) подчерта, че от дискусиите, които ЕП е провел с представители на Газпром и Нефтогаз, може да се съгласи с мнението на Андрис Пибалгс, че нито една от двете компании не е действала отговорно.
 
Той изрази своята загриженост от факта, че настоящата ситуация е можело да бъде предвидена, като сега трябва да бъдат направени необходимите заключения, за да бъдат избегнати подобни кризи в бъдеще.
 
Според него е необходима по-голяма взаимна свързаност между мрежите на държавите-членки, например чрез проекта Набуко. Относно резервите от газ той подчерта, че "е недопустимо някои страни да имат единствено ограничени запаси от газ или да не информират другите държави какви запаси наистина имат."
 
От името на групата на АЛДЕ говори Ищван Сент-Ивани (Унгария), който каза, че Европа не може да продължи да бъде държана като заложник, докато милиони граждани са без отопление и стотици хиляди рискуват да загубят своята работа.
 
"Трябва да кажем на Москва и Киев, че те са длъжни да изпълняват своите международни ангажименти и че ще има сериозни последици, ако не го направят - трябва да стане ясно, че ще има политическа цена, която да бъде платена."




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |