В новините
 
15.01.2009 16:45   Новината е видяна 5199 пъти
Европейските депутати обсъждат конфликта в Газа и Израел

Депутатите проведоха дебат относно конфликта в Газа преди гласуването  утре на резолюция по въпроса, като по-голямата част от тях призоваха за незабавно спиране на огъня и за договаряне на примирие. В проекторезолюцията членовете на ЕП изразяват своя шок от страданията на цивилното население в Газа и осъждат факта, че цивилни и представители на ООН са били засегнати по време на атаките, като изразяват съпричастност с гражданското население, засегнато от насилието в Газа и в Южен Израел.
 
Председателство на Съвета
 
Чешкият външен министър Карел Шварценберг говори за "драматичната ситуация в Близкия Изток", като описа в детайли хуманитарната криза в региона и подчерта, че вече се оформят контурите на решение за излизане от кризата. То трябва да предшествано от безусловно спиране на ракетните атаки към Израел от страна на Хамас, както и от прекратяване на израелската военна акция, за да се позволи "доставянето на хуманитарна помощ и възстановяването на обществените услуги и крайно необходимото медицинско обслужване".
 
Според него разполагането на международна мисия, която да наблюдава изпълнението на спирането на огъня и да служи като връзка между двете страни, би могло да бъде от полза. В този контекст ЕС е готов да върне своите наблюдатели.
 
Европейска комисия
 
Комисарят по външните въпроси Бенита Фереро-Валднер подчерта, че "конфликтът в Газа вече навлиза в своята трета седмица и всеки ден статистиките се влошават". След като подробно се спря на последствията от кризата върху гражданското население и върху стабилността в региона, тя изтъкна, че в дългосрочен план конфликтът отслабва доверието между Палестина и Израел.
 
Г-жа Фереро-Валднер акцентира върху необходимостта да се подновят преговорите за намиране на политическо решение на конфликта веднага след спирането на военните действия. "Израел не може да си позволи да губи време в постигането на мир", завърши комисарят.
 
Говорители на големите политически групи
 
"Седемнадесетте дни на сражения оставиха дълбоко потискаща равносметка на разрушение, хаос, омраза и отмъщение", каза Салафранка Санчес-Нейра (ЕНП-ЕД, Испания), добавяйки, че "могат да се спечелят всички битки, с изключение на най-важната, тази за мир".
 
Г-н Салафранка призова за незабавно спиране на огъня, в съгласие с Резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН, и за вземане на хуманитарни мерки за облекчаване на мизерните условия в ивицата Газа. "Хамас е едновременно причина и последствие от тези ужасни условия", отбеляза в заключение ораторът.
 
Мартин Шулц от името на ПЕС призна, че дебати като този са трудни за всички участници. "Израел е наш приятел", каза той, "но най-важното е да може да говорим с тях относно противоречивите аспекти" на този конфликт.
 
"Израел има правото да се защитава срещу тези, които искат да го унищожат; но трябва да използва съразмерни мерки в рамките на международните закони, и аз мисля, че ще се съгласим, че методите, които те използват, са несъразмерни."
 
Анемие Нейтс-Уйтеброек (Белгия) говори от името на групата на АЛДЕ. Тя подчерта, че разполагането на международни сили може да е необходимо за прекратяването на този конфликт и призова ЕС да участва в тях. "ЕС трябва да действа и да говори ясно", каза тя, "САЩ трябва също да бъдат включени, както и Арабската лига и нейните членове."
 
Проекторезолюцията на ЕП ще бъде гласувана днес
 
В проекторезолюцията, която ще бъде гласувана утре, ЕП призовава за незабавно и трайно прекратяване на огъня, което да включва преустановяване на ракетните атаки на Хамас срещу Израел и край на военните действия на Израел в Газа. Депутатите настояват също договаряне на примирие, което да бъде гарантирано от механизъм, който може да включва разполагането на международни сили.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |