В новините
 
15.01.2009 17:20   Новината е видяна 5454 пъти
Биометрични данни в паспортите

Паспортите на деца под 12-годишна възраст, издадени в ЕС, няма да съдържат техните пръстови отпечатъци, гласи една от промените в регламента за биометричните данни в паспортите, която европейските депутати приеха днес. Децата трябва да имат собствени паспорти, като техните имена вече не трябва да бъдат вписвани в паспортите на родителите. Биометричните паспорти ще бъдат въведени в ЕС (плюс Исландия, Норвегия и Швейцария) на 29 юни тази година.
 
ЕП прие с 594 гласа "за", 51 "против" и 37 "въздържали се" изменения на регламента от 2004 г., според който паспортите и документите за пътуване, издавани от държавите-членки, трябва да съдържат биометрични данни, включително пръстовите отпечатъци на притежателя.
 
След събитията от 11 септември 2001 г. държавите-членки поискаха от Комисията да вземе незабавни мерки за повишаване на сигурността на документите за самоличност. В крайна сметка беше взето решение за включване на биометрични данни - портретна снимка и пръстови отпечатъци - в европейските паспорти, с цел по-ефективна борба с измамите и фалшификациите.
 
Регламентът, който вече е приет и ще влезне в сила през юни тази година, определя технически спецификации за:
- допълнителните отличителни знаци за сигурност срещу подправяне и фалшифициране;
- носителя на запаметена информация за биометричните идентификатори и тяхната сигурност;
- изискванията за качество за портретната снимка и пръстовите отпечатъци.
 
Без пръстови отпечатъци в паспортите на деца под 12 години
 
При провеждането на пилотни проекти в някои държави-членки обаче се оказа, че пръстовите отпечатъци на децата, особено на тези под 6-годишна възраст, не отговарят на необходимото качество за проверка на самоличността и могат значително да се променят при растежа на детето. Поради тази причина се наложи внасянето на промени в първоначалния текст.
 
Според новото законодателство не трябва да бъдат вземани пръстови отпечатъци от деца под 12-годишна възраст. Въпреки това страните, които вече вземат пръстови отпечатъци от деца под тази възраст - но не и под 6-годишна възраст - могат да продължат да следват тази практика още четири години.
 
В случаите, когато е невъзможно да се вземат пръстови отпечатъци, държавите-членки могат да издадат временен паспорт със срок на валидност максимум 12 месеца.
 
"Едно лице - един паспорт"
 
С цел по-ефективна борба с трафика на деца новото законодателство въвежда принципа "едно лице - един паспорт": досега паспорт, издаден на родител, често включваше и имената на децата, докато микрочипът съдържаше биометричните данни само на родителя. С въвеждането на тази допълнителна мярка за сигурност се гарантира, че всяко лице има собствен паспорт и че биометричните идентификатори са свързани единствено с лицето, което е притежател на паспорта.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |