В новините
 
20.01.2009 12:34   Новината е видяна 5030 пъти
Д-р Здравко ДИМИТРОВ, председател на Регионална лекарска колегия – Бургас

Заради ината на двама човека всички неблагополучия в здравната система са факт


Здравната стратегия до 2012 година, представена наскоро от министъра, въобще няма да заработи! Не я ли пипнем ние, не се ли вслушат в нас, тя няма да проработи!

  -Доктор Димитров, удовлетворени ли са бургаските лекари от проведения 46-и събор на Българския лекарски съюз?
- Определено да. Във всички ръководни органи има избрани бургаски лекари – д-р Антон Григоров е в единадесетчленния управителен съвет, д-р Жени Стоичкова - в Контролната комисия и д-р Пламен Панайотов в комисията по етика. Това е голямо признание за Бургаската регионална колегия, още повече, че подобно наше присъствие в ръководните органи на съюза се случва за първи път.
- Кое е най-важното, което свърши съборът, макар и насрочен от здравния министър?
- Няма значение, че той бе свикан от здравния министър – ние искахме този събор. Председателите на 24 от общо 28 регионални колегии в страната настоявахме за този събор през април месец още. През юни имахме едно писмо, правихме организация и т.н., докато накрая поради несъвършенството на нормативната база и на самия устав, може би нарочно направен така, за да не можем сами да си свикаме събор, се наложи да се направи промяна в закона за съсловните организации от парламента. Заради това дори се шегувахме, че д-р Кехайов е човекът, който успя да обедини опозицията и управляващите, защото измененията се гласуваха единодушно...
- Защо настоявахте за нов конгрес?
- По-миналата година изкарахме с непроменен национален рамков договор, миналата година изкарахме с неподписан договор, тази година пак така тръгва. И това води до запазване на несъвършенствата на нормативната база, свързана с лечението на пациентите. Рамковите договори, които се правят едностранно само от Здравната каса, са много несъвършени. Защото те се правят от хора, които малко познават материята на самия лечебен процес. И са сложени такива абсурдни изисквания, които освен това, че пазят финансите на здравната каса, нищо друго не вършат. Просто затормозяват самото лечение, достъпа на пациентите, затормозяват домедицинската помощ, самата медицинска помощ куца... Всички сами виждат колко недоволни лекари има, колко много са недоволните пациенти и това е резултат от липсата на добър рамков договор.
Обвиняваме здравната каса за липсата на договор, защото не искат да договарят, но вина има и бившото ръководство на лекарския съюз. Защото нямаше комуникативност.
Заради ината на двама човека – председателя на касата и председателя на лекарския съюз, всички неблагополучия в здравната система са факт! Д-р Кехайов продължаваше да не иска да сключва рамков договор и донякъде имаше основания, но проблемите трябваше да се решават чрез комуникация. Ние трябва да убедим касата, да убедим управляващите, че условията трябва да се променят.
Това беше една от причините за провеждането на събора, но и мандатът на д-р Кехайов изтече още през април. Той се опита с няколко процедурни хватки да го удължи, после да получи нов мандат и т.н. Използва едни несъществуващи революционни ситуации в колегията – ние се стягаме от стачка две години и тя така и не става, и протестите и те не стават и де факто хората загубиха вяра. Колегите дори казваха – ние ще протестираме, но не водени от него. Той се опита и да политизира съюза донякъде, да го вкара в едни такива рамки, което за съсловна организация е недопустимо!
- Има ли опасност сега БЛС да се раздели на два съюза?
- По принцип такава опасност няма и не трябва да има. Защото независимо, че съборът бе насрочен от министъра, той си бе изцяло изискан от нас. Аз бях председател на мандатната комисия на самия събор и имам най-точните сведения за бройката на хората и законността на събора. От 440 делегати, които по право са избрани от цяла Бъгария, присъстваха 380. Със съответните протоколи от регионалните колегии, с нотариално заверени подписи и пр.
Аз съм ходил на около петнадесетина събора, но такова мнозинство не съм виждал. Ако д-р Кехайов смята да си провежда отделен събор, то на него той с повече от тридесет човека няма да може да разговаря.
- Кое е най-спешното пред новото ръководство?
- Има много спешни мерки. Първото, което трябва да се направи, е новото ръководство да си влезе пълноценно в ролята. Защото, доколкото знам, още д-р Кехайов не е предоставил документацията, печатите и пр. на новия председател д-р Божидар Нанев. А при регистрацията в съда се разбира, че сметките на съюза са изпразнени, затова се свиква спешно заседание на управителния съвет. Така че първата задача е организационно да се стабилизира съюзът. Да излезем от това противопоставяне, което е 35 000 лекари срещу пет хиляди.
- На кого помага подобна ситуация?
- Не мога да разбера! Може би д-р Кехайов очаква оспорване на събора в съда. Но няма нищо по-легитимно от това, че 380 делегати, законно избрани, изявяват позицията си, че не искат той да управлява съюза!
Ние избрахме едно наистина много балансирано ново ръководство. Д-р Нанев е действащ лекар с три специалности, сравнително млад колега от Варна, с добри познания във всички области, много комуникативен и е човек, който може да постигне много неща с преговори. Той е много добре приет от колегията и това беше един много добър избор.
На балотажа се конкурираше с д-р Райчинов, който беше зам.-председател на БЛС, но преди две години д-р Кехайов го прогони. Въпреки балотажа двамата си стиснаха ръцете и д-р Р айчинов – който е с много богат административен опит – прие да стане първи зам.-председател на съюза. Нямаше никакви спорове и конфликти. А и самата кампания на избора беше много елегантна – без нападки и обиди, както й  подобава. Именно за това говори и разликата между двамата – само 2 гласа...
- Да се върнем на основните задачи пред съюза...
- Сред най-важните задачи в момента е спешно да се започнат преговори със здравната каса. Министърът обеща да съдейства това колкото е възможно по-скоро да стане. За някои неща е късно за преговори, но все пак могат някакви правила да се дискутират. Имаме някаква надежда и за бюджета.
- За резерва от 400 милиона лева ли става дума?
- Да. Имаме блокирани тези 400 милиона, които обаче не са безвъзвратно загубени. Те са като резерв и могат да “влязат в действие” във всеки един момент. Така че ако се подобрят правилата, което е много важно, и нещата се оптимизират, а разбрах, че и здравната каса има готовност да повиши цените с някакъв процент...
- В момента има само една здравна каса. Но ако догодина се озовем с още три или четири, с всяка една ли ще се водят преговори?
- Аз не съм голям привърженик на тази идея. Добре би било основният пакет дейности да се покрива от НЗОК, а частните каси да поемат от останалите дейности. Там, според мен, им е мястото. Това са например планови операции, които търпят отлагане, осигуряване на луксозни условия за осигурен в тях пациент и пр.
Моето убеждение е, че трябва да има промяна в здравното осигуряване и да се въведе доплащане. Здравната каса – това не е никаква тайна – плаща до 60 процента от реалната цена на клиничната пътека. Оттам нататък другите 40 процента кой ги плаща? Ясно е, че няма кой да ги плати и те са за сметка на заплатите на лекарите и медицинския персонал. Само там може да се варира.
Ако се въведе това доплащане, значи – грубо казано – ще го поемат хората. Но вместо да извади пари от джоба си, човек си прави допълнителна здравна доброволна осигуровка в здравна каса или при застраховател, който му поема една част от лечението.  Това е. Както има задължително допълнително пенсионно осигуряване, така трябва да има и здравно. И това ще доведе до по-добро качество на здравеопазването.
- Какво ще се опитате да промените в структурата на съюза?
- Целта на новото ръководство на съюза е да се създадат асоциации по специалности, които да защитават професионалните интереси на членовете си, но в крайна сметка всички да бъдем заедно и когато се прави нещо, лекарите да бъдем единни.
Както като има проблеми в доболничната помощ, колегите от болничната да ги подкрепят и обратно. В момента всеки гледа за себе си главно. Предишното ръководство уж обединяваше хората, докато всъщност ги настройваше едни срещу други.
Оттук нататък трябва да се работи за още много неща. Например за остойностяването на лекарския труд. Все още това не е направено.
Друго, въвеждане на правила за добра медицинска практика, с които фактически съюзът трябва да контролира своите членове. Защото нашият съюз не е синдикална организация. Да, чрез него защитаваме и нашите интереси, но ние трябва да контролираме лекарите. Защото няма друг, освен нашият съюз, който да разбира и да може да го прави това! А освен въпросните правила трябва да се въведат и алгоритми за лечение, които да ги ползва здравната каса.
Нужна е и спешна промяна в някои документи, касаещи здравеопазването, и които са крайно несъвършени. Например здравната стратегия до 2012 година, представена наскоро от министъра – ами тя въобще няма да заработи! Не я ли пипнем ние, не се ли вслушат в нас, тя няма да проработи.
И искам да подчертая, че всичко, което като съюз искаме да постигнем, е от полза преди всичко на пациентите. В центъра на нашата работа е пациентът! Ние искаме да се създадат ясни и точни правила. Ние да работим по тези правила и съответно за добре свършената работа, за качествено свършената работа да има удовлетворение пациентът, а ние добро заплащане. Нищо друго.
Искаме ясния регламент, парите сами ще си ги заработим. Не искаме подаръци от министъра. А при ясни правила ще се повиши и вътрешната конкуренция между лекарите и добрите ще имат стимули да се развиват професионално. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |