В новините
 
20.01.2009 16:38   Новината е видяна 5619 пъти
Национален конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация

Държавната агенция по туризъм спечели финансова подкрепа от Европейската комисия за реализирането на Национален конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация. Заедно с още 17 страни от Европейския съюз, България има възможност да избере и представи своя специфична туристическа дестинация, чрез която българската туристическа индустрия ще получи още една възможност да обозначи своето присъствие на туристическата карта на Европа.
Всяка от страните, кандидатствали и получили подкрепа на Европейската комисия по тази програма, трябва да избере онази специфична и уникална за собствената й култура и традиции дестинация, която едновременно с това се реализира в райони със слабо икономическо развитие, които традиционно остават извън обхвата на основния туристически поток в рамките на активния туристически сезон.

Българският проект бе изграден върху основата на разбирането за огромното значение на тракийското културно наследство. Целта на този проект е да насърчи в максимална степен всички организации и институции, имащи отношение към създаването и ефективното управление на туристически дестинации, за подготовката на предложения, които да интегрират в себе си както материалното, така и духовното наследство на траките в съчетание с формите на живото изкуство.

Държавната агенция по туризъм се обръща с покана за участие в този Национален конкурс към всички фирми и организации в туристическия бранш, които биха желали да представят свои продукти и дестинации, свързани със съхранението и представянето на тракийската култура по българските земи. Това е още един шанс за българската туристическата индустрия, която търси своето достойно място в новото пространство на Обединена Европа.
В конкурса имат право да участват всички видове организации и институции, имащи отношение към разработването и управлението на една туристическа дестинация.

Профил на дестинацията

Критериите, според които ще бъде определена българската изключителна национална туристическа дестинация са разделени на следните групи:
1. Ще бъде избрана дестинация, свързана с тракийското културно наследство, която в най-голяма степен интегрира в себе си не само материалните паметници на културата, но и живата културна традиция, инспирирана от културата на траките;
2. Дестинацията би трябвало да се реализира в район с ниска туристическа посещаемост.
3. Дестинацията би трябвало да бъде организирана около или в пряка връзка с регулярни културни събития от типа на фестивали, панаири, тематични изложби, традиционни, етнографски събития и др.
4. Дестинацията би трябвало да бъде управлявана така, че да осигурява устойчиво развитие на местната социална, културна и природна среда;
5. Тя трябва да осъществява ефективна комуникация с групите от потенциални туристи;
6. Избраната дестинация трябва да осигурява много добър достъп и да притежава високо качество на туристическата оферта;
7. Организирането на дестинацията би трябвало да включва активно отношение към местните общности;
8. Дестинацията трябва да осигурява необходимите условия за съхранение и развитие на местните културни традиции и наследство на траките в сътрудничество с местните общности, вклйчвайки програми и инициативи за разпространение на знание и да формира отношение към местните традиции сред младите хора; да насърчава организирането на обучения в областта на местните занаяти и умения;
9. Дестинацията би трябвало да развива нови туристически продукти, свързани с популяризирането на местните традиции, свързана с тракийската култура, например чрез инициативи, насочени към създаването на „реално усещане за място”, прилагайки нови маркетингови подходи и туристически пакети от услуги.
Срокове и процедури за оценяване на предложенията:
Националният конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация ще се проведе в началото на 2008 година. Информационната кампания за представяне на целите и условията на проекта ще бъде реализирана чрез национална пресконференция, създаване на самостоятелен сайт на проекта и организирането на шест информационни дни – по един във всеки от районите за планиране.
Информационните дни ще се проведат през месец януари в градовете: Благоевград, Кърджали, Несебър, Казанлък, Шумен и Белоградчик. През целия период на подготовка на кандидатурите, организациите и институциите, които ще участват в конкурса могат да ползват консултации относно изискванията на конкурса и критериите за оценка на предложенията.

Срокът за депозиране на кандидатурите в Държавната агенция по туризъм е 15 февруари 2008 година.

Източник: Държавната агенция по туризъм





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |