В новините
 
22.01.2009 03:10   Новината е видяна 6086 пъти
Бургаските свещеници и Общината с обща кауза за религиозното образование

„Въвеждането на задължителен предмет по религия в училищата трябва да е обща кауза на Община Бургас и православната църква”. Това заяви кметът Димитър Николов днес, 21.01. на работна среща със свещениците от всички православни храмове в Общината.

Николов заяви още, че ако държавата е абдикирала от проблема- вероучение, то Община Бургас не е и ще търси сътрудничеството и на други общини. 

Свещениците приветстваха подетата от общината инициатива, тъй като тя е в синхрон с една основните каузи и на Българската православна църква и Светия Синод. Според тях, именно училищата са мястото, където трябва да бъде осъществявано обучението по православие. През последните 20 години са правени опити за часове по вероучение в извънкласни занимания - било то като СИП-ове в училищата или в организирани групи към църквите, но това така и не се е превърнало в масова практика във всички училища. 

Един от основните въпроси във връзка с въвеждането на задължително вероучение в училищата е осигуряването на учители, които да водят часовете по религия. Свещениците не биха могли изцяло да поемат това поради многото други отговорности, които имат. Затова ще се разчита на привличането на богослови, но най-вече на допълнително квалифициране на учители  чрез магистърски програми по Богословие. Отец Захари вече е водил преговори със Софийски университет, които са изразили готовност да пращат свои лектори по богословие при формиране на група от 20 учители в Бургас. На първо време общината ще назначи двама щатни преподаватели, които от втория учебен срок ще поемат свободноизбираемите часове по религия.  

Бургаските свещеници поставиха и други проблеми пред Кмета на Бургас. Те призоваха, приоритет на Общината за 2009 г. да бъде завършването на започнатите  строежи на храмове, както и решаване на проблеми с документи за собственост - такива има в кв. Горно Езерово, кв, Лозово, с. Равнец, с. Рудник, кв. Крайморие, с. Маринка, др.

Община Бургас ще проучи и възможностите за стартиране на строителството на църквата „Свети Дух” в траурния парк, чиято първа копка е била направена преди няколко години, но реалното й изграждане така и не е започнало.   

Кметът заяви, че Община Бургас се ангажира да бъде водеща в подпомагането на църквата, като се надява с примера си да привлече и подкрепа от страна на бизнеса. За 2009 г. предвиденият бюджет за църквите в Бургас е 400 хиляди лева. Миналата година той е бил 250 000. 

Свещениците ще излязат и с конкретни идеи за промяна на настоящия граждански ритуал при бракосъчетания. Според тях, в момента при сключването на граждански бракове се използват изцяло религиозни символики, които са прерогатив единствено на църквата. Като пример свещениците посочиха използването на израза „венчайте се”.  Общината ще обсъди с църквата и възможностите за създаване на приют за бедни и социална кухня. 

Свещениците поискаха, да им бъде осигурен достъп до бургаския отрезвител, за да се опитат да повлияят на хората с алкохолна зависимост. Николов се ангажира да разговаря с директора на ОДП Бургас Комисар Васил Едрев, с който да разискват идеята на бургаското духовенство.

Бургаските свещеници вече ще бъдат част и от празничните шествия на общината.

Работните срещи на администрацията със свещениците ще станат регулярни. Идеята е периодично да се обсъждат всички наболели въпроси, свързани с проблемите на църквите в общината и часовете по религия, които стартират през февруари.  


Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |