В новините
 
31.01.2009 15:59   Новината е видяна 4617 пъти
Стартира кампания за набиране на средства за реставриране на 100-годишната сграда на Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски”

 Бургаската Художествена галерията - домакин на „Златните съкровища на България” .

Стартира инициатива по набиране на средства за реставрирането на сградата на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. На пресконференцията взеха участие арх. Герганова – представител на еврейската общност „Шалом” в Бургас и инж. Иван Иванов - реставратор.
Стартът на инициативата през тази година съвпада със 100-годишния юбилей на сградата. Бургаската галерия е една от емблемите на града и може да бъде определена като „съкровищницата на Бургас”, защото в нея се съхраняват творбите на видни художници и е редовен домакин на редица културни събития, отбеляза инж. Иванов. Това лято от 1 юли до 31 август галерията планира да стане домакин на изложбата „Златните съкровища на България”  - част от фонда на Националния исторически музей. 

За реставрирането на галерията са необходими 160 000 лв. Във връзка с набирането на средствата е създаден инициативен комитет, в който участват Пепа Седларска – Директор на БХГ „Петко Задгорски”, инж. Иван Иванов, Сабeтай Варсанов – Председател на Духовния съвет при ОЕБ „Шалом” и други. Почетен член на комитета е и Директорът на Националния исторически музей – Божидар Димитров. Вече има постъпили дарения. Дарения се очакват както от фирми, така и от граждани.
Медиите са прикзовани да подкрепят инициативата.

Дейностите по реставрацията предвиждат реставрация на каменната пластика на фасадите и пространството около сградата. До момента са правени различни ремонтни дейности, но никога такива, които да са насочени към възстановяване на първоначалния облик на сградата, което е стремежът на подетата сега инициатива.
Задължение на община Бургас е да извърши дейностите по ремонт на тротоарите около галерията, подновяване на растителността и на по-късен етап – охраната на гостуващите експонати.

Смилена Смилкова, Председател на Еврейската общност в Бургас, отбеляза, че „тази иницатива е в името на културата и духовността”. 

Сградата на Бургаската Художествена Галерия „Петко Задгорски” е построена през 1909 г. и първоначално е била Синагога. Има сериозни основания да се смята, че е проектирана от австрийския архитект Фридирих Грюнангер, проектирал и Софийската Синагога. През 1963 г. Синагогата е реконструирана и  превърната в галерия. Участниците в срещата изразиха убеждение, че това е паметник на културата, който е определял миналото, но ще оформи и бъдещето на града ни.

Освен изложбата това лято, през следващите две години се предвижда в галерията да гостуват още две изложби от фонда на Националния исторически музей. 

Средствата за реставриране на Бургаска Художествена Галерия „Петко Задгорски” се събират с сметки в лева и евро в Първа инвестиционна банка – Бургас:

IBAN – BG 62FINV915010EUROA8CK

IBAN – BG 04FIN91501003835594 - BGN

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |