В новините
 
01.02.2009 16:39   Новината е видяна 3678 пъти
Завършва холандско-българският проект „Моят бряг” за изработване на визия и управленски план за интегрираното развитие на българското Черноморие

На заключителен семинар на 3 февруари 2009 в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат обсъдени заключителните документи и резултатите от двегодишния холандско-български проект „Моят бряг” за изработване на визия и управленски план за интегрираното развитие на българското Черноморие. Ще участват представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – основен партньор в проекта, на бенефициентите – Министерството на транспорта, Министерството на околната среда и водите (Черноморската басейнова дирекция) и Държавната агенция по туризъм, на трите черноморски области и на крайморските общини, на холандското Министерство на жилищното строителство, териториалното управление и опазването на околната среда, холандски и български експерти. 
Проектът представя четири черноморски визии – за Добрич, Странджа, Бургас и Варна, и три управленски плана – Регионална устройствена схема за интегрирано управление на крайбрежието за Добрич; Стартиране на устройствен план за Бургас и идентификация на проекти за Странджа. Пилотът във Варна не беше развит в управленски план поради липсата на сътрудничество от страна на главните бенефициенти. Наместо това бяха подготвени препоръки за Интегрирано морско устройствено планиране в рамките на Морската рамкова директива. Друг резултат по проекта е предложението за Крайбрежни съвети – по един във всяка черноморска област. Крайбрежните съвети ще съветват областта и общините за взаимозависимостите между териториалните планове, регионалните устройствени схеми регионалните планове за развитие: първата стъпка към следващите оперативни програми. Крайбрежните съвети ще допринасят за по-балансирано развитие на крайбрежието и ще включват представители на правителството, неправителствените организации и основните икономически сектори във всяка област. 

В проекта бе използван напълно нов подход, основан на Препоръките на ЕС за интегрирано управление на крайбрежните зони. Този подход на „открито планиране” предвижда привличането на заинтересованите страни на много ранен етап във всеки проект. Това гарантира ангажираността на съответните заинтересовани на всички нива – държавни институции, местни власти, бизнес и граждански организации. Привличането на  заинтересованите в ранен етап на планирането ги прави „съ-собственици” на крайния продукт и създава планове и стратегии с високо качество. Въвличането на ранен етап на тези, които ще са пряко засегнати от даден план, допринася за прилагането на плана и за избягването на “ad hoc” решения.

Методологията, използвана за подхода на „открито планиране”, е методологията Пегас, доказала се в Холандия и в проекта „Европейски градове” (Euro cities project). Екипът на проекта „Моят бряг” представя също и анализ по методологията Пегас и промени в нея, за да се пригоди към българските условия.  

“Интегрираният подход би могъл да направи всеки проект по Оперативните програми по-силен и по-успешен без значение в каква област е. Интегрираното планиране е винаги сложен процес и особено, когато няма традиции за привличането на заинтересованите страни на ранен етап – жизненоважен елемент на успешното планиране. Правителствените институции понякога се оказват уплашени от такова привличането на заинтересованите, а туристическият бизнес и природозащитните организации са твърде заети с битките помежду си и не работят достатъчно върху споделените си интереси. Това беше главната пречка в този проект, но мисля, че в трите пилотни района постигнахме създаването на споделена визия и поставихме основите за по-нататъшна работа. Интегрираното планиране не се регулира със закон, а зависи от манталитета и желанието да се върви напред”, казва Рене Бустен – управляващ директор на холандско-българската консултантска компания Taofes и ръководител на проекта „Моят бряг”. 
Екипът на проекта „Моят бряг” се обърна към всички заинтересовани страни на българското черноморско крайбрежие – местни власти, индустрии, бизнес, туризъм, природозащитни организации, организира лични интервюта и дискусии на кръгли маси, получи чрез сайта на проекта много идеи от хора, които живеят и работят на морето. Експертите в проекта работиха с всички, които проявиха интерес и съпричастност да споделят амбициите си, да развият заедно най-добрите идеи и да намерят решения, печеливши за всички. За съжаление не всички бяха еднакво организирани, заинтересовани и кооперативни. 

Проектът „Моят бряг” за визия и стратегия за интегрирано управление на българското Черноморие започна в началото на 2007 година по молба на българското правителството до холандското правителство за помощ при управлението на бързо развиващото се Черноморско крайбрежие. Проектът е финансиран от холандското правителство с 400 000 евро по линия на предприсъединителните фондове.


     Повече информация за „Моят бряг” и резултатите по него можете да видите на сайта на проекта: http://www.mycoast.eu/
 


     Представителите на пресата са поканени на пресконференция след края на заключителния семинар:  3 февруари, 15 часа, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството – ул. „Кирил и Методий” 17-19. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |