В новините
 
30.01.2009 22:16   Новината е видяна 4093 пъти
Филми от цял свят на седмото издание на София филм фест на брега

Седмото издание на „София филм фест на брега” ще се проведе от 12 до 20 март 2009 г., стана ясно днес /30.01/ на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ингилизова - представител на „София филм фест” за Бургас и Весела Йорданова - Директор Дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” при Община Бургас.

Тази година във фестивала ще бъдат представени 20 игрални филма и пълната програма от 12 късометражни филма „Jameson”, като прожекциите ще са в кино „Тракия”. Запазва се традицията всички български филми на фестивала да бъдат представени лично от творците, а тази година това са: „Козелът” на Георги Дюлгеров, „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” на Светослав Овчаров и „Раци” на Иван Черкелов.

Тази година на фестивала са представени филми от цял свят - от Мексико до Индия и Израел. Очаквани гости в Бургас са унгарският режисьор Корнел Мундруцо, латвиеца Александър Хан и изключително колоритния французин Зигфрид - сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, който ще представи своя втори филм „Санса”. За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен и анимационен филм - на израелеца Ари Фолман.

По традиция ще се присъдят три награди „Сребриста чайка” - за игрален филм - награда на журито, на публиката и за късометражен филм. Новото тази година е, че изборът на призьор за късометражните ленти от програма „Jameson” ще се определи чрез гласуване на зрителите и на журито.

Отново за първи път тази година ще се снима документален филм за фестивала от ученици на Георги Дюлгеров. Това е още една възможност за почитателите на филмовото изкуство да се докоснат до фестивала и града.

„Защото традициите са най-хубавото нещо и тази година духовият оркестър на Бургас ще свири старинни валсове на откриването на големия фестивал в София. Символичната прегръдка между двата фестивал тази година е и фактът, че „София филм фест” се открива, а „София филм фест на брега” се закрива с филма „Козелът” на Георги Дюлгеров, каза „моторът” на фестивала Йорданка Ингилизова

„София филм фест на брега” е организиран от Община Бургас, „Арт фест”, ДТ „Адриана Будевска”, под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият „София филм фест”. Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция фестивалът се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София и дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световното кино.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |