В новините
 
03.02.2009 12:31   Новината е видяна 5296 пъти
Реставрират фасадата на Синагогата в Бургас

От 1 юли до 31 август в Бургас за пръв път гостува тракийското златно съкровище.
Реставрацията на каменната пластика по фасадата на сградата в Бургас, строена преди 100 г. за синагога, вече е в ход. Ремонтните работи включват нова мазилка и освежаване на корнизите, нов покрив и външно стълбище, както и цялостна промяна на пространството около уникалното здание на ул. „Митрополит Симеон“ - тротоарът и зелените площи.
Общата стойност на предвидените дейности, плюс останалите 3 фасади, е изчислена на 160 хиляди лева, които ще бъдат набирани от дарители.
Това съобщиха на пресконференция миналия петък Диана Колчева, началник на отдел „Туризъм“ към община Бургас, арх. Дунка Герганова и реставраторът инж. Иван Иванов. Заедно с тях в инициативния комитет за събиране на средства за ремонта влизат още изкуствоведката Пенка Седларска, директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”, която се помещава в бившата синагога от 1963 г., и Сабетай Варсанов от еврейската организация „Шалом“, собственик на сградата. На срещата присъства и Смилена Смилкова, председател на „Шалом“, която изрази благодарности към общината за това, че ремонтът започва, когато еврейската общност в града се готви да отбележи 100-годишнината от построяването на някогашната синагога.
Почетни членове на инициатиативния комитет са кметът Димитър Николов и шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
„Това за мен е един от „апетитните“ обекти в града и с радост се включваме в инициативата. Каменните пластики са в плачевно състояние,  тъй като досега подходът в ремонтите е бил от порядъка на строително-бояджийски работи, никой не се е стремял да възстановява елементите. Знаем какво ще се получи, ние, реставраторите, го виждаме в съзнанието си и се надявам и бургазлии да видят красотата на сградата, когато приключим след 3-4 месеца“, каза реставраторът Иван Иванов. Според него там ще се оформи емблематичен център на града.
За Диана Колчева инициативата е от изключително значение за Бургас, който има потенциала на голям туристически град. През 1963 г. сградата е обявена за паметник на културата и оттогава пази богатия фонд на Художествената галерия, настанена там по идея на големия художник Тодор Атанасов.  
Започнали са вече преговори с различни туроператори за предстоящия летен сезон, който се очаква да е особено атрактивен – за пръв път в Бургас ще гостува тракийското златно съкровище. В разстояние на два месеца, от 1 юли до 31 август, бургазлии и гостите на града ще имат шанса да се насладят на ювелирните древни находки по нашите земи.
Отчитайки позитивите, които подобна изложба носи, общината е готова за 3-годишно сътрудничество с Националния исторически музей и ще приеме други експозиции за по-дълъг срок – през 2010 г. и през 2011 г., от 1 юни до 30 септември.

На снимката: Сградата, където днес се помещава БХГ „Петко Задгорски“, тази година навършва 100 г. Тържествата по този повод ще бъдат организирани през декември 2009 г.

http://www.factor-bs.com/news-7313.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |