В новините
 
03.02.2009 10:39   Новината е видяна 4309 пъти
Рибари искат пристана в Черноморец

Кеят в селото е строен преди 40 години с доброволния труд на местните. Рибарското дружество в Черноморец иска да стопанисва местното пристанище. Това съобщи председателят на сдружението Красимир Цанков, след като портът стана общинска собственост с правителствено решение в края на седмицата.
„ Вече се консултираме с юрист за правната форма, под която да го поискаме - под наем или на консеция, след което ще изпратим писмо до кмета на община Созопол Панайот Рейзи“, сподели Цанков.
Промяната на статута ще позволи за поддръжката на съоръжението да бъдат осигурени средства по европейските програми. Рибарското сдружение в Черноморец ще кандидатства с проект за европейски пари, категоричен е председателят му.
„ Ако общината даде пристанището на външен инвеститор, това ще ощети местните хора, чийто основен поминък е риболова”, смята Красимир Цанков. Ако лодкостоянката не бъда предоставена на рибарското сдружение, най-вероятно ще бъда превърната в поредното яхтено пристанище, смятат местните.
Портът в Черноморец е изграден от държавата, но не е бил завършен. Рибарският кей е строен преди близо 40 години с доброволния труд на местното население. Години наред бреговите съоръжения се поддържат от членове на рибарското дружество в селото. През миналата година те са отделили средства за да залеят плоча, сподели Цанков. Прилежащият терен на пристанището е общинска собственост, допълни той.
Рибарите са водили разговори с местната власт, още преди да бъде уреден статута на порта. Те имат уверението за съдействие и от страна на кмета на селото Добри Добрев, който също е член на рибарското сдружение, което наброява над 150 души. Рибарските лодки в Черноморец пък са 80 на брой, уточни Цанков.
«От тук нататък трябва да се работи за подобряване условията за риболов. Случаят ще придобие справедлив характер едва тогава, когато пристанището и кея преминат в ръцете на рибарите », заяви общинският съветник и председател на СДС в Созопол Стойо Недин. Според него рибарите трябва да си имат собствено пристанище по примера на колегите им в Созопол. 

http://www.factor-bs.com/news-7322.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |