В новините
 
06.02.2009 23:04   Новината е видяна 3636 пъти
Започва поетапно обновяване на зелената система в Бургас

В Бургас стартира конкретни действия за обновяване на зелената си система. Проблемът със застаряващата растителност е актуален във всички български градове, но Бургас е един от малкото, в които се работи активно за неговото разрешаване.

Комисия в община Бургас, проучи състоянието на дълготрайната декоративна дървесна и храстова растителност по ул. ”Цар Симеон І”. В момента там се извършва реконструкция на питеен водопровод. Предстои реконструкция на самата улица с прилежащите й тротоари и озеленени площи. Благоустрояването на ”Цар Симеон І” предвижда още обособяване на места за паркиране на автомобили.

Резултатите от извършеното проучване показаха, че дълготрайните декоративни дървета по улицата са от видовете: Sophora japonica (софора), Catalpa ovata (каталпа), Tilia cordata (дребнолиста липа), засадени в периода 1956-1974 г.

В участъка на ул. ”Цар Симеон І” от ул. ”Княз Александър Батенберг” до ул. ”Кирил и Методий” дърветата са от вида софора - на възраст около 60 г., при дълговечност на вида 60 г., с диаметър на стъблото над 60 см. и в тежко биологично и физиологично състояние.

В участъка от ул. ”Кирил и Методий” до ул. ”Гурко” дърветата са от вида каталпа - на възраст над 40 г., при дълговечност 40 г., с диаметър на стъблата над 40 см., в тежко биологично и физиологично състояние.

В участъка от ул. ”Гурко” до бул. ”Сан Стефано” дърветата са от вида дребнолиста липа - на възраст над 30 г., при дълговечност 40 г., с диаметър на стъблата над 20 см.

Комисията е констатирала, че някои от дърветата имат видими суховършия, хралупи, гнилоти и гъбни заболявания. Съществуващата надземна част от кореновата им система повдига уличните бордюри и нарушава тротоарната настилка, затруднявайки преминаването на пешеходци.

Голяма част от дълготрайните декоративни дървета са наклонени към уличното платно, както и към тротоарите, което застрашава преминаването на хора и автомобили.

Въз основа на направените подробни огледи и класифицирането на растителността, комисията предлага премахването на 86 бр. дълготрайни декоративни широколистни дървета по ул. ”Цар Симеон І”.

Те ще бъдат заменени с дълготрайни едроразмерни декоративни дървета, съобразени с екологичните и другите изисквания на урбанизираната градска територия. Новата растителност ще бъде с плитка коренова система, която не уврежда тротоарите и пътната настилка.Премахването на старите дървета ще се извърши от специализирана фирма. Към нея ще има изискване за своевременно изнасяне на растителните отпадъци. След приключване на всички манипулации ще бъде изготвен протокол, с който да се предаде добитата дървесина на разпореждане на Община Бургас.

Предвижда се поетапно обновяване на застаряващата растителност и в други озеленени територии на Бургас





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |