В новините
 
05.02.2009 23:54   Новината е видяна 3890 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Петя Ставрева (ЕНП-ЕД) на дебата относно употреба на използвани масла от ПВХ в завод за преработка на храни в Ирландия на пленарното заседание на ЕП на 4 февруари 2009 г.

Петя Ставрева (ЕНП-ЕД). – Уважаема г-жо Председател, уважаема г-жо Комисар, уважаеми колеги, проблемът с употребата на отпадъчни масла, съдържащи полихлорирани бифенили, в завод за рециклиране на хранителни отпадъци отново поставя въпроса за необходимостта от гарантиране безопасността на храните в Европейския съюз. 


На първо място, трябва да подчертаем, че проблемът не идва от някаква болест по животните, а от недостатъчен контрол по изпълнението на мерките, предвидени относно хигиената и безопасността на фуражите в Европейския съюз. Въпреки предвидените мерки за контрол, завишеното ниво на диоксин е било засечено, едва когато е достигнало до свинското месо. Логичният въпрос е защо това не се е случило по-рано? 


Много европейски граждани днес се питат дали Европейският съюз разполага с необходимото законодателство, което да изисква прилагането на адекватен контрол от страна на държавите-членки върху безопасността на фуражите, с които се изхранват животните. Отговорът на този въпрос е наложителен, имайки предвид факта, че неизпълнението на нормите за безопасност от един-единствен завод за преработка на хранителни продукти може да има фатални последици и да нанесе щети за стотици милиони евро. 


Бих искала да призова Европейската комисия да предприеме необходимите мерки за завишаване на контрола, който е неразделна част от политиката на Европейския съюз за опазване здравето на потребителите. Свинско месо със завишено съдържание на диоксин от Ирландия достигна и до България, както и до много други европейски държави. Но подобен род инциденти не трябва да бъдат допускани в бъдеще, тъй като финансовата и социалната цена, която трябва да се заплати след това, е прекалено висока. 


И накрая, бих искала да приветствам г-жа McGuinness за инициативата да постави въпроса на обсъждане пред Комисията.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |