В новините
 
17.02.2009 12:49   Новината е видяна 4265 пъти
Обвиняват застрахователи за невярна информация

Приетият двустранен констативен протокол при леки катастрофи ще намали измамите, твърди шефът на Съюза на застрахованите Георги Бакалов

Преднамерено деформирана и невярна информация, разпространяват представители на застрахователния бранш, която цели не само да принизи значението на Двустранния констативен протокол при леки катастрофи, но и да го представи като средство, насочено против българските компании. Това коментира Георги Бакалов – председател на Съюз на застрахованите от Бургас. Той е сезирал за това Комисията за защита на потребителите, Комисията по финансов надзор, Асоциацията на българските застрахователи и Дирекция „Защита на потребителите” към Министерството на икономиката и енергетиката.   Именно през последния месец представители на бранша се жалваха по електронните медии, че тази нова практика е предпоставка за редици измами.
В същото време този документ е съгласуван с европейското законодателство и облекчава участниците на пътя, когато при леки катастрофи са причинени материални щети, които не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход. Така след като потърпевшите от ПТП са стигнали до съгласие, не е потребно  констатацията на щетите да се извършва от контролен орган. По указание на Комитета на европейските застрахователи ( СЕА ) Двустранният констативен протокол трябва да бъде идентичен по съдържание, форма и цвят за всяка страна от ЕС. СЕА препоръчва ”протоколът” да бъде неразделна част от автомобила при пътуване – както в страната, така и в чужбина.
Шофьорите пестят време,  наказателни точки и глоби. Застрахователите извличат финансова изгода, тъй като посредством прилагането на Европейския констативен протокол измамите са сведени до минимум. КАТ пък пестят  време, средства, човешки ресурси и техника. Поне така твърди Бакалов.
Според него тази форма е трябвало да стане факт за родните шофьори още на 1 януари 2007 г. Въпреки това тя е реалност едва от началото на настоящата година. Именно затова Бакалов сезира  контролните органи , тъй като неприлагането на законоустановената европейска практика не е дискриминация само спрямо родните шофьори. Протоколът е двустранен акт и касае взаимоотношенията между всички автомобилисти, застрахователи и контролни органи в Европа.
Според Бакалов в същото време представители на застрахователния бранш поднасят тази информация в доста уродлив вариант. В репортажи в централните телевизии се поставя два пъти акцент на невярна информация, целяща да дистанцира автомобилистите от ползването на протокола. Твърди се , че при настъпване на произшествието шофьорите трябва незабавно да се обадят в КАТ, за да го регистрират. Застрахователен брокер и изп.директор на застрахователно дружество прогнозират бум от застрахователни измами – посочвали нескопосани примери как да бъдат осъществени. Очаквало се петиция от голям брой застрахователи срещу наредбата.
„Стотици хиляди български шофьори, които никога не са били финансова тежест за застрахователите, плащат полиците на всички тези, които поне веднъж  през последните години са бъркали дълбоко в джобовете на компаниите. А застрахователите искат все повече и повече – пропищяха с мераците си за 300 до 500 евро на застраховка! , каза още Бакалов.
Той е категоричен, че шофьорите не са длъжни вече да регистрират Двустранния констативен протокол в КАТ – това е вече задължение на застрахователите за базата данни.


http://factor-bs.com/news-7531.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |