В новините
 
17.02.2009 23:01   Новината е видяна 3765 пъти
Стоян ИВАНОВ, общински съветник от „Атака“ и програмен директор на СКАТ тв

ГЕРБ е в пристъп на православен ентусиазъм. Господа, нашата църква не раздава индулгенции срещу пари и показни мероприятия 

 - Г-н Иванов, разпространената от „Атака“ декларация днес/вчера, виж стр.2/ няма ли още повече да задълбочи проблемите на двете партии, които в Бургас имат най-голяма електорална подкрепа и от които гражданите очакваха да работите заедно, за да тръгне градът ни напред?
-  Мисля, че целта на политиката не е да изчиства проблемите между отделните партии пред обществото. Да, ние имаме различия с ГЕРБ, и не само с тази партия, и не само за това. Но по въпроса за строежа на джамия в най-големия комплекс „Меден рудник” с ГЕРБ се разминаваме кардинално. И няма да спрем да го казваме.
-  А аргументите?
-  Изложени са в декларацията - ГЕРБ е основната движеща сила да се отреди общински терен за строеж на джамия като компенсация за събарянето на молитвения дом на една незаконна ислямска секта.
-  Бихте ли внесли повече яснота по това кой парцел е отреден за новия молитвен мюсюлмански храм. Защото доколкото разбираме, той би трябвало да е върху разчистеното от багерите място на бившата баничарница, подслонявала сектата?
-  На друго място е, на мястото на самата баничарница по наше и на други партии предложение, гласувано в началото на м.г.  ще се изгради спортна и детска площадка. Джамията обаче е в същия район, на неколкостотин метра отстояние в незаконното гето. И вместо да решаваме проблема с разчистването на самото гето, в него сега ще посадим джамия.
-  Имате ли статистически данни колко мюсюлмани има в този район около зона Г на „Меден рудник”?
-  Не знаем. Някой да не би да знае?! В целия Бургас мюсюлманите са не повече от 3 хиляди души. Аз не искам да задълбавам на религиозна тема. Но не мога да не припомня, че в кв “Победа“ вече се строи върху законно отреден терен джамия с 21-метрово минаре, под егидата на областното мюфтийство. Говоря за прости неща - не може някой, който е извършил незаконно действие, от  него да черпи права. В „Меден рудник” има закононарушение и то беше доказано от всички правораздавателни органи. Второ, не можеш да дадаш нещо общинско на някого, без да попиташ собствениците, т.е. гражданите, без дори да имаш налично официално искане от страна на мюсюлманската конфесия.
- Втори път призовавате ОбС да отмени решението от 20 декември за строежа на джамията в този комплекс. През януари имахте пробив – с вас гласуваха още 6-ма съветници и образите им отпаднаха от клипа с воя на мюизина, който излъчвате непрекъснато. Ако целият ОбС ви послуша, в т.ч. и ГЕРБ, и отменят решението, няма ли да рухне основната теза, с която „Атака” трупа всеки ден електорална подкрепа за парламентарните избори? 
-  Това решение очевидно поражда обществено напрежение. ГЕРБ направиха днес/с тяхната декларация заради обидните надписи „ибрикчия“ и „еничарин“ пред лекарския кабинет на съветника от ГЕРБ Антонио Душепеев-б.р./ дебел намек, че „Атака” разпалва напрежението.  А опасението ви, че с отмяната на решението ще рухне тезата, с която привличаме гласоподаватели, е изключително дребнаво и невярно, то обслужва интересите на една партия, която няма никаква визия какво да представлява България  и постоянно се люшка от теза в теза. 
-  Ако отпадне темата с джамията, имате ли други, положителни, послания към избирателя?
-  Малко ли ви се виждат изказаните досега - че искаме в държавата да се въведе законност, истинска демокрация, всеки да отговаря за постъпките си, да няма толериране по партиен, религиозен и етнически признак, да се промени Конституцията и да има промени във функционирането на трите власти, преразглеждане на най-скандалните приватизационни сделки, спирането на грабежа. И в ОбС на Бургас ние подкрепяме добрите неща, които се случват, без да се влияем, че сме в конфликт с над 50 % от състава му. Това не е политика на контра. 
-  Вие с какво помагате на православните християни в „Меден рудник“?
- Поначало активизирането на процеса със строежа на големия християнски комплекс „Св.Николай Чудотворец“/виж стр.21/  дойде от бившия председател на ОбС Валери Симеонов и от „Атака”. Симеонов проведе няколко срещи с архиерейския наместник Борис Беров, после с другите групи в ОбС, с кмета също бяха направени няколко разговора. Така се ускори строежът, проектът, за който от 10 години никой по него не си беше мръднал пръста да свърши работа. В момента една политическа партия, обзета от пристъп на православен ентусиазъм, яхна темата, но искам да им кажа, че в православието няма индулгенции – не можеш да си изкупиш греховете с пари и с показни мероприятия. В нашата църква има опрощение на признати грехове, но индулгенции не се раздават.
-  Отричате хубавата инициатива, която подема ГЕРБ с тяхната кампания по набирането на средства, сякаш ревнувате, че това ще им донесе повече привърженици.
-  Нищо не отричам, приветствам ги, не е лошо това, което правят. Ако искаха да са искрени в това хубаво дело, не трябваше да го правят сами, а да ни поканят. Не само нас от „Атака”, но и другите съветници, всички помогнахме и помагаме в тази насока. Но не се бием в гърдите.
-  Умишлено ли пропускате най-голямата заслуга за това, че ще имаме  църква в „Меден рудник”? Тя е на областния управител от БСП Любомир Пантелеев. Той ускори решението на МС да се отреди теренът от 3,6 декара, които всъщност са дарение от държавата и са факт с дискретната помощ на самия премиер Сергей Станишев. 
-  На нас Любомир Пантелеев не ни е обиден. Истината е, че областният управител се появи на първата копка едва след като ние от „Атака” разбрахме, че е игнориран. Просто подсетихме някои хора колко години бяха нужни на толкова много предходни областни управители, за да се даде земята. Ние никога няма да забравим жеста на Пантелеев. Но вие ме питахте какво прави реално „Атака” за православието.  По наша докладна предстои на тази сесия да се отреди общински терен за втори, по-малък храм, защото „Меден рудник” е вече 80-хиляден комплекс.
-  На кое място ще е втората ни църква?
-  Нямаме претенции за мястото, оставяме кметската администрация заедно с гражданите да преценят къде има свободен общински терен. Не натрапваме нищо от наша страна. Имаме и още едно предложение - за строеж на православен храм и в кв. „Победа”. За него обаче получихме  уверението от администрацията,  че вече са го определили. Понеже искаме  черно на бяло да видим дали това е вярно, но ще проверим дали е така. Не си приписваме само на себе си заслугите. Заедно с всички общински съветници ние подкрепяхме строежите и ремонтите на православни църкви в цялата община. И основен двигател в тази наша кауза беше бившият вече председател на Обс Валери Симеонов.  Той обаче никога не се е бил в гърдите и никой не го разбра.
-  Кога започвате подготовката за парламентарните избори? БСП е с едни гърди пред вас и ГЕРБ. Вече имат яснота с кои хора ще вървят напред.
-  Ние почнахме нашата подготовка в деня след приключването на парламентарните избори през 2005г. И че сме подготвени, личи по  поведението на хората. Но ако ви интересува кои са кандидатите ни за депутати – не се притеснявайте, имаме достатъчно изявени и разпознаваеми личности.  А БСП да са живи и  здрави. Имат нужда от по-голяма засилка за тоя вот. Уважавам част от техните представители на местно ниво, но заради безобразията на управляващата от тяхно име горе върхушка не мога да простя. Ние не сме в активна кампания, такава, каквато си я представяте, макар че сме напуснали парламента и сме тръгнали на срещи с хората по места. Правим го, за да се чуят болките и проблемите, за да си съгласуваме програмата.
-  „Атака” в нашия район има най-мощната структура и много силно влияние. Няма ли да претендирате пред централното ръководство да имаме наш евродепутат?БСП има своята Маруся Любчева, ГЕРБ – Румяна Желева...
-  Вие какво имате против настоящите ни евродепутати?!
-  Против Димитър Стоянов не, защото той се държи като истински патриот в Брюксел и Страсбург, виждали сме го на барикадите, но не смятам, че  човек като Слави Бинев, който е разпънал в дискотеката си гола жена на Христовия кръст, може да претендира за архонтска титла. Но това е най-слабото ми съображение. Не се ли оглеждате за бургазлия?
-  Въпросът ви е обиден, имаме достатъчно достойни кадри и поддръжка на нашите симпатизанти,  на президентските избори за Волен Сидеров гласуваха 600 хил. души, на местните бяха около 400 хиляди. Сред всички тях не ми се вярва да не можем да намерим няколко подходящи. Предложенията  постъпват по места, но се обсъждат на национално ниво. Ние ще имаме максимум петима депутати в Европарламента/сега са трима /, те ще представят всички наши избиратели, в цялата страна.
-  Видяхте ли последните изследвания на НЦИМ – дават ви цели 10% и ви извеждат за първи път като трета политическа сила след ГЕРБ и БСП на национално ниво. Това повдига ли самочувствието Ви?
-  Не за пъри път имаме 10%-ов рейтинг. Преди провокацията на автомагистрала „Тракия“ бяхме достигнали 14%.  Аз очаквам, че влиянието ни ще расте. Опитът показва, че специално за „Атака” социологическите агенции винаги дават занижен процент. От една страна, това е манипулация, защото на всички е ясно, че ние не плащаме на социолози, за да ни обгрижват. От друга  обаче, в региони със смесено население дори и при анонимни анкети хората не смеят да кажат за кого ще гласуват. Това изкривява резултатите от проучванията. И понеже всички знаят, че няма как до вота да не расте нашият процент, аз очаквам поредната провокация или гнусен компроматен скандал.
-  Кога ще свалите от екрана клипа с воя на мюизина, с образите на мюфтията и на съветниците, които гласуваха за мюсюлманския дом в „Меден рудник”. Явно е, че това излъчване провокира омразата на обикновения зрител към участниците в него и има опасност да продължат провокации от типа на тази спрямо д-р Душепеев?
-  Лъжа ли е това, което показваме?! Тези ли са лицата, които гласуваха? Тези са! Благодари ли им на тях мюфтията? Благодари им! Това е истината. Все едно да изпадаш в ужас, когато видиш собствения си образ в огледалото. Затова са медиите, те са огледалото.  

http://www.factor-bs.com/news-7537.html

  Анкета
Ще гърмят ли данъчните и в Бургас
Да
Не
Не мога да преценя

Виж резултатите

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |