В новините
 
20.02.2009 13:10   Новината е видяна 5122 пъти
Чешкият президент Václav Klaus поставя под въпрос задълбочаването на европейската политическа интеграция

Лисабонският договор ще задълбочи демократичния дефицит на ЕС, каза в своята реч пред ЕП чешкият президент Václav Klaus, като постави под съмнение и ролята на самия Европейски парламент. Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering отговори, като описа вижданията на Klaus като "израз на разнообразието в Европа", но подчерта, че "в демокрацията мнението на мнозинството е това, което има значение". Без ЕП, Европа щеше да бъде в ръцете на бюрократите, каза той, силно подкрепян от мнозинството депутати.


В своята приветствена реч към президента на Чехия Hans-Gert Pöttering се обърна на чешки към своя гост, посрещайки го с "добре дошъл" в "демократично избрания Парламент на гражданите на обединена Европа".


По-нататък в своята реч той подчерта, че Чехия винаги е била в центъра на Европа и е допринесла много за нейното развитие. Председателят на ЕП изтъкна ролята на Чешката република за обединена Европа, особено в контекста на започналото от 1-ви януари 2009 г. чешко председателство на ЕС, което е стартирало в особено тежък момент, с кризата по газовите доставки и конфликта в ивицата Газа. 


Той отбеляза положителната роля на чешкия министър-председател и заместник-министър председател за разрешаването на кризата с доставките на газ за Европа и приветства съвсем скорошното ратифициране на Договора от Лисабон от Долната камара на чешкия парламент.


След това той се спря на засилващите се националистически тенденции при вземането на мерки срещу икономическата криза, които силно клонят към протекционизъм; в този контекст председателят на ЕП изтъкна, че разчита на Václav Klaus да помогне за контрирането на тези тенденции.


Klaus оспорва ролята на ЕП и политическия модел на ЕС, повечето депутати напуснаха залата


В своята реч пред пленарната зала на Европейския парламент чешкият президент отбеляза навършването на пет години от членството на неговата страна в ЕС. Според него то й е дало възможност да се ползва от предимствата на вече силно интегрираната Европа, като същевременно участва в процеса на по-нататъшно обединение според своите убеждения.


След това Václav Klaus изтъкна, че е грешно да се предполага, че единственото възможно бъдеще на европейската интеграция трябва да бъде "все по-тесният Съюз", или все по-тясна интеграция на държавите членки. 


Според него "сегашната система на вземане на решения в ЕС е различна от системата, която е потвърдена и изпитана от историята - на парламентарната демокрация. Парламентарната система се основава на една партия, която поддържа правителството, и на друга, която е в опозиция, което не съществува в Европейския парламент." 


Чешкият президент продължи, че отхвърлената Конституция и Договорът от Лисабон увеличават демократичния дефицит, загубата на демократична отговорност и бюрократичния характер на вземането на решения в ЕС. След това Václav Klaus сподели своето мнение, че решението на тези проблеми не е в засилването на ролята на Европейския парламент, което би могло да засили проблема и да отдалечи още по-голяма част от европейските граждани спрямо институциите на ЕС. 


След тези негови коментари голямата част от депутатите изразиха своето недоволство и напуснаха пленарната зала, докато една част от останалите в залата аплодираха чешкия президент.


Pöttering: В европейската демокрация всеки може свободно да изрази своето мнение


В отговор председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering каза: " Да благодарим на Бога, че живеем в европейска демокрация, където всеки може свободно да изрази своето мнение". Той изтъкна, че в европейското семейство всеки е различен и това посещение е израз на свободата на мненията, което е и основната характеристика на демокрацията.


Той изтъкна, че важността на ЕП се вижда от факта, че 75% от европейското законодателство минава през него, и ако това не беше така, то тогава бюрократичната администрация щеше да решава всичко, и то с повече грешки, отколкото сега.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |