В новините
 
27.02.2009 23:14   Новината е видяна 4682 пъти
„Клуб на моряка” ще обедини морската общност на Бургас

Доброволчески отряди за действие при аварийни случаи в морето ще бъдат създадени към Община Бургас. Около тази идея се обединиха днес, 27.02.2009 г. членовете на Обществения съвет по морска политика към Община Бургас. В срещата взеха участие кметът Димитър Николов, зам. кметът Красимир Стойчев, който е и  Председател на Съвета,  Кaп. Тодор Янков – експерт в Общината по въпросите на морската политика, Константин Луков – Директор на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” и членовете на общинския морския орган.


Морският аварийно-спасителен отряд (МАСО) в Бургас изпитва сериозна нужда работата му да бъде подпомогната, особено предвид приближаващия летен сезон, в който се увеличава рискът от инциденти в морето. И към момента в Община Бургас има доброволчески структури за действие в кризисни ситуации, но те действат предимно по суша, отбеляза Директорът на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” Константин Луков. Той се ангажира заедно с Кaп. Янков да проучат нормативните въпроси около морските доброволчески формирования и да предприемат действия по осигуряване на средства за обучения и техническо обезпечаване на отрядите. Председателят на Сдружение „Морски сговор” Стоян Боев ще представи списък с желаещи да се включат в доброволческите сформирования. Председателят на Националното сдружение за защита на моряците, Кaп. Христо Маринов също се ангажира да съдейства за привличането на доброволци. Членовете на Съвета по морска политика бяха единодушни, че в Бургас има много добри морски специалисти, но за да бъдат те ангажирани, е необходимо сплотено морско общество, каквото към момента няма. Те поискаха от Общината помещение, което да бъде обособено като своеобразен „Клуб на моряка”. Той ще подпомогне сплотяването на общността на морските специалисти и ще им даде възможност да  обменят информация и контакти. Кметът Николов подкрепи идеята и обеща, че с Директора на отдел „Общинска собственост” ще бъдат обсъдени  възможностите за осигуряване на такова помещение. 


В рамките на заседанието беше коментирана и готовността на МАСО за справяне с екологичните проблеми и катастрофи на територията на община Бургас. Бяха споделени опасения, че МАСО не разполага с необходимите средства за адекватно решаване и предотвратяване на проблемите. Конкретно бе обсъдено състоянието на акваторията на езерото Вая и канала, свързващ езерото с морето. Кметът поиска да  бъдат направени предварителни финансови разчети и да бъдат изведени основанията, въз основа на които ще се търси финансиране от държавни и европейски институции за решаване на проблемите на Вая.


В рамките на срещата беше обсъдена и идеята за издаване на информационна брошура с правила и ценни съвети по отношение на безопасността в морето на малките плавателни съдове за риболов, спорт, туризъм и развлечение. От Бургаска морска асоциация се ангажираха да подготвят съдържанието на брошурата, а Община Бургас ще съдейства за техническото й реализиране. 


Общественият съвет по морска политика взе решение тази година в Бургас да бъде  отбелязан Европейският ден на морето /20 май/ - форматът на отбелязването ще бъде допълнително решен. Бяха дадени идеи за организиране на морска изложба, регата, открит ден в Пристанището.  


По време на заседанието на беше подминат и въпросът за отказа от Държавната агенция по горите по повод искането на Община Бургас за придобиване на терен в района на Ченгене скеле за изграждане не рибна борса. Общинска Администрация е изпратила повторно писмо и възнамерява да отнесе въпроса към Министър-председателя и Вицепремиера Плугчиева. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |