В новините
 
06.03.2009 13:42   Новината е видяна 4439 пъти
Бургаска фирма разкри картел при СПА центрове

Производството е образувано по молба на „СПА Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и облицова СПА центрове.
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 200 000 лв. на „НОЛА 7” ЕООД, гр. София, 80 000 лв. на СД „ЛЮТО – Георгиев и сие”, гр. София, 60 000 лв. на ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров”, гр. София и 5 000 лв. на сдружение „Национална асоциация СПА и уелнес центрове”, гр. София за извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм.). Комисията постанови прекратяването им, съобщиха от КЗК.
 „НОЛА 7” ЕООД, ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и СД „ЛЮТО-Георгиев и сие” са конкуренти на молителя на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих.
Проучването на КЗК установи, че предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на сдружението, в което членуват. В периода февруари 2002 г. – юни 2008 г. фирмите са извършвали антиконкурентно съгласуване на стопанското си поведение под различни форми. Създали са и са прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила, вземали са решения за съгласувано определяне на цени и търговски условия, създавали са условия за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на клиенти и манипулиране на търгове. В допълнение, участниците в картела са предоставили възможност на сдружението да упражнява контрол по изпълнението на тези антиконкурентни решения и уговорки, вкл. и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия - длъжници, некоректни платци и др.
КЗК счита, че подобно поведение цели ограничаване или нарушаване на конкуренцията и противоречи на чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм). Обмяната на „чувствителна информация” между участниците в споразумението нарушава свободната стопанска инициатива и независимото пазарно поведение, което е основна предпоставка за разгръщане на ефективна конкуренция на съответния пазар.
Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. При определяне на имуществената санкция КЗК е взела предвид също и продължителния период на нарушенията.

в-к ФАКТОР





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |