В новините
 
06.03.2009 13:52   Новината е видяна 4599 пъти
Пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел, 9-12 март 2009 г.
Политика на сближаване: инвестиране в реалната икономика. В доклада на българския евродепутат Евгени Кирилов се приветстват промените в правилата на структурните фондове, които ще подпомогнат икономическото възстановяване на ЕС, осигурявайки по-бързо и по-гъвкаво финансиране на проекти в областта на регионалната политика. Промените ще ускорят инвестирането на национално и регионално ниво чрез опростяване на достъпа до плащания, чрез подкрепа за хората, които са най-засегнати от кризата и чрез увеличаване на финансирането за малки и средни предприятия.
 
Евровинетка: такси от тежкотоварни автомобили. Новото законодателство създава общи правила за налагането на такси на тежкотоварните автомобили: те ще трябва да заплащат за причинените от тях "външни разходи", т.е. при формирането на таксите занапред трябва да се вземат предвид замърсяването на въздуха, произведеният шум и причинените задръствания.
 
Приемане на третия "морски пакет". Седемте доклада от третия морски пакет, известен като "Ерика ІІІ", който цели да подобри и да засили законодателството на ЕС в областта на морската сигурност, предстои бъде приет на трето и последно четене в ЕП. По време на помирителната процедура със Съвета на министрите през декември 2008 г. депутатите успяха да постигнат успех по повечето си искания.
 
Онлайн хазарт. Регулирането на хазартните игри е и трябва да остане в компетенциите на държавите членки, смятат депутатите. Онлайн хазартът представлява 5% от целия хазартен пазар, характеризира се с лесен достъп и по-малко социални ограничения, поради което потребителите му са изложени на по-големи рискове. ЕП предлага регулирането да не се ръководи от правилата на вътрешния пазар, като същевременно се въведе по-строг контрол върху възрастта, както и таван на сумите, които един играч може да залага месечно.
 
Социално положение и подобряване на достъпа на ромите до пазара на труда в ЕС. В доклад относно социалното положение на ромите и пазара на труда, който ще бъде гласуван на 10 март, европейските депутати определят образованието като приоритетно средство в борбата срещу бедността и социалното изключване на ромското население, и призовават за единна стратегия за интеграция на ромите в ЕС. Същевременно жените от ромски произход трябва да имат по-добър достъп до професионално обучение, което да им осигури умения, отговарящи на потребностите на пазара.
 
Предизвикателства пред снабдяването с петрол на ЕС. В доклада се предлагат редица мерки, които да подсигурят бъдещите доставки на петрол за ЕС. В него депутатите призовават за използването на неконвенционални петролни ресурси, както и за преминаване към транспорт, който не консумира петрол. Според тях потреблението на петрол може да се намали също така чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Зависимостта на Европейския съюз от внос на петрол ще достигне 95% през 2030 г.
 
Продължава срокът за кандидатстване за наградата за журналистика на ЕП.
Наградата за журналистика на Европейския парламент ще бъде връчена за втори път през 2009 г. Тя ще бъде присъдена на журналисти, които са работили по важни въпроси на европейско ниво или са допринесли за по-доброто разбиране на европейските институции и/или политиките на ЕС. Срокът за кандидатстване е до 31 март 2009 г.
 




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |