В новините
 
11.03.2009 23:16   Новината е видяна 4361 пъти
В Бургас отхвърлиха концесията на спирките

Общинската администрация ще преработва идеята за концесията на автобусните спирки, след като комисиите по общинска собственост и правни въпроси към местния парламент върнаха  докладната записка за концесионринето на общинската собственост.  Десет месеца екип е разработвал концепцията как да се отдават спирките, като според авторите й това е най-подходящата форма за публично -частно партньорство.Идеята за концесия се родила през 2008 година след много жалби за лошото състояние на спирките. През изминалите 10 месеца са извършени сериозни технически, правни, икономически и екологични анализи, заяви на пресконференция директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности” Даниела Николова.  Бъдещите концесионери ще бъдат задължени да осигурят спиркозаслона. Предвижда се и достъп за майки с колички и хора с увреждания. Концесионерите ще имат грижа да осигурят информационни табла със схема на градския транспорт, а впоследствие и поставяне на информационни табла във връзка с инсталиране на единна джипиес система за управление на транспорта. Бъдещият собственик ще трябва да поддържа  прилежащата площ около спирките. Още преди десет дни “Черноморски фар” писа, че на конкурс ще бъдат разиграни близо 200 спирки. От тях 174 са в града, а останалите 30 в съставните селища. Част от спирките, които не са включени в концесията, се намират на републикански пътища. За тях ще се грижи общината. Близо 300 000 лева годишно администрацията щяла да спести от подържането на градските спирки.  На някои от основните, като на жп гара и пред Новата поща, които също ще са предмет на концесиониране, общината вече  започна благоустрояване. Постави нови заслони и плочки. Според зам.-кмета по финанси  Красимир Стойчев идеята била да се даде пример как се благоустроява едно такова пространство.
Според идеята на общината спирките ще  се разделят в две зони. Основният принцип, който е използван за концесията, са линиите от градския транспорт, като спирките от двете срещуположни страни са разпределени в две различни зони /вляво зона 1, вдясно-зона 2/. Срокът за концесия е 15 години, като след изтичането му изградените спирки остават собственост на общината.
Бъдещият собственик трябва да вложи  1 700 000 лева за изграждането им, годишно концесионерът ще заплаща 60 000 лева.  Спирките ще бъдат снабдени с информационни табла и JPS система.  "Концесията няма за цел да премахва павилиони и не включва изграждането на такива", заяви още тя, но допълни, че на спирките в обхват от три метра извън тях няма да има павилиони. Те щели да бъдат преместени. Единствената стопанска дейност, която концесионерът ще извършва, е рекламна.
Според председателя на постоянната комисия по общинска собственост-Стоян Иванов обаче, предложението за концесиониране има много неточности, не е съгласувано с Общинския съвет, който по закон отдава собствеността и сигурно ще бъде върнато за доразглеждане.“Така ни поставиха пред свършен факт”, заяви Иванов

--------------------------------------------------------------------------------
Стоян Иванов – „Атака”:  С този проект се толерират определени фирми  

Има не една и две конфликтни точки в този проект. Какво ще правим с павилионите на спирките,  защо съставните селища не са включени. Важният  въпрос: защо всички спирки са разделени на две части- т.е., сигурно да могат да участват само най-големите фирми, защо? А, защо е вписано задължителното условие фирмите, които участват, да се занимават с рекламна дейност. Ние концесия за реклама ли даваме, или за спирки? Нека се разшири кръгът на фирмите, които могат да участват, може и строителна фирма да го спечели, а тя да го даде на съответните рекламни фирми. Една купчина недомислици, които щяха да бъдат избегнати, ако беше съгласувано с нас.  Отделен е въпросът дали изобщо трябва да има концесия, аз не съм убеден, че е необходимо. Според мен има други варианти. Съветници от различни партии също   изказаха такова мнение. В този проект остава неприятното впечатление, че цялата схема е била предварително подготвена за известни големи рекламни фирми.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |