В новините
 
26.03.2009 15:24   Новината е видяна 4326 пъти
Петролът за Бургас-Александруполис идва от Русия и Казахстан

Обемът петрол, необходим за Бургас-Александруполис,  ще бъде осигурен от  Русия и Казахстан. От 35-те милиона тона петрол, които са нужни за запълване  капацитета на тръбопровода, 18 милиона тона ще бъдат предоставени от „Роснефт” и „Газпромнефт”, като ще има възможност за участие и на други руски компании.
Останалите 17 милиона ще бъдат осигурени от Казахстан посредством Каспийския тръбопроводен консорциум. Това потвърди по време на пресконференция в София този вторник президентът на компанията „Транснефт” Николай Токарев. По думите му, всички участници в проекта са съгласни с посочената цифра и тя е съгласувана помежду им.
В рамките на визитата си делегацията на „Транснефт” се е срещнала с министъра на регионалната политика и благоустройството Асен Гагаузов, с председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Румен Овчаров, както и с премиера Сергей Станишев. „Напълно сме удовлетворени от резултатите от проведените днес срещи и реализацията на проекта продължава без странични проблеми. Въвеждането в експлоатация на Бургас – Александруполис е предвидено за края на 2012 г.”, заяви Николай Токарев.
*Русия ще осигури повече от половината средства

необходими за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Въпреки че технико-икономическата обосновка на проекта все още не е съгласувана докрай, стойността му се оценява на близо милиард и 200 милиона долара. По-точна оценка се очаква до няколко месеца, предаде РИА “Новости”.
Международният проект ще заобиколи черноморските проливи, като по този начин ще предостави допълнителен коридор за транспортиране на руски петрол в Европа. Страните- участнички в изграждането на трансбалканския петролопровод Русия, България и Гърция могат да започнат работа през 2010 г.

*Гърция, България и Русия ще създадат нова компания,

която ще участва в конкурса за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис, съобщава гръцкият вестник “Имерисия”. Информацията за това обединение идва от председателя на проектната компания “Бургас-Александруполис” от българска страна Стефан Гунчев. Той съобщил, че трите страни ще създадат смесена българо-руско-гръцка компания, която да участва наравно с останалите компании при обявяването на търг за строителството на нефтопровода. Този въпрос, както и въпроси, свързани с осигуряването на петрол за реализацията на проекта, ще бъдат обсъдени между представители на българската страна и президента на руската държавна компания “Транснефт” Николай Токарев, който в края на седмицата ще посети област Еврос. Междувременно в Александруполис се провежда нов кръг от контакти между представители на компанията за петролопровода Transbalkan Pipeline и институции в област Еврос за определяне наземното трасе на тръбата.
 
*Екологичната сигурност е изключително важен въпрос

в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, заяви  Николай Токарев. „Знаем, че този въпрос вълнува жителите на Бургас и ние поканихме експерти и специалисти от града, които се противопоставят на проекта – общо 75 души – да видят наш терминал в Балтийско море. Отговаряме в нашата работа на най-съвременни екологични изисквания и в това се убедиха и представителите на обществените организации от Бургас. Терминалът, който им показахме, не е предмет на дискусии дори от страна на еколозите от скандинавските страни”, категоричен е по въпроса Токарев. Стефан Гунчев, председател на борда на проектната компания “Бургас-Александруполис” от българска страна, също подчерта, че в проекта ще бъдат използвани най-съвременни и най-екологично сигурни технологии, които да гарантират чистотата на Бургаския залив, като няма  пестени средства за екологичната сигурност.
 На 8 април ще бъдат обсъдени няколко варианта на буйова система на разтоварване, в които се използват включително космически технологии, допълни Гунчев. Това ще стане на съвет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На компанията ще бъде препоръчан вариант, върху който тя да се концентрира, съобразен с трасето, през което ще преминава тръбопроводът.

ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ КОМПАС





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |