В новините
 
02.04.2009 13:26   Новината е видяна 3805 пъти
Георги Първанов: Готов съм да предложа на парламента референдум

Президентът Георги Първанов даде днес пресконференция за медиите по въпроси, засягащи изборното законодателство и хода на реформата в политическия модел на страната.

Президентът съобщи, че днес е подписал указите за насрочването на изборите за представители в Европейския парламент на 7 юни 2009 г., както и за назначаване на ЦИК, която с оглед на изискването за ефективност ще бъде единна и за двата избора.

Българският президент изрази удовлетворението си от проведените през вчерашния ден предварителни дискусии с представителите на политическите партии за сформирането на Централна избирателна комисия и оцени високо предложените за състава й кандидати, които определи като много важна предпоставка за провеждането на демократични и честни избори в България.

Същевременно държавният глава изрази разочарованието си от утвърдената от предишни години порочна практика изборните промени да се приемат в последния момент. Георги Първанов подчерта необходимостта от провеждането на сериозен и отговорен дебат за по-цялостни и комплексни реформи в политическия модел.

Президентът Първанов изтъкна, че последователно е отстоявал тезата за реформа на партийната система в посока към засилване на нейната представителност и въвеждането на прозрачни механизми за финансиране, както и контрол върху финансовите средства и потоци за политическите субекти и за предизборните кампании; за промяна на изборното законодателство и избирателната система чрез въвеждането на мажоритарен избор за депутати в рамките на смесената избирателна система, съчетаваща предимствата и на мажоритарния, и на пропорционалния избор; за практическо въвеждане на по-широкото използване в българския политически живот на пряката демокрация и на референдума като основен лост на пряката демокрация.

В случай, че Народното събрание не подкрепи избора на личности чрез въвеждането на мажоритарност в една смесена избирателна система, имам готовност още в рамките на следващата седмица да направя предложение до българския парламент за провеждането на референдум по въпроса, каза президентът Георги Първанов и добави, че подобен референдум може да се проведе заедно с изборите за национален парламент. Президентът мотивира позицията си с огромната обществена подкрепа, с която се ползва идеята за въвеждането на мажоритарен елемент в българската избирателна система и желанието на българските граждани да избират личности, а не теснопартийни назначения.

В словото си държавният глава заяви, че предлаганите от него промени целят изграждането на система, основана на принципи, непозволяващи опорочаването на изборния процес. В тази връзка Георги Първанов изброи редица положителни промени в правното регламентиране на дейността на политическите партии като увеличаване на контрола на Сметната палата, премахването на даренията за предизборните кампании на партиите от юридически лица, въвеждането на таван за даренията от физически лица, включително изискване за декларации за произход на дарените средства, въвеждането на публичен регистър на дарителите. Президентът заяви, че поставянето на тези въпроси изисква и намирането на адекватно решение на проблема за прозрачното финансиране на политическите партии и за определянето на размера на предвидените държавни субсидии.

По отношение на протичащите дискусии относно правното регламентиране на предстоящите избори Георги Първанов заяви и твърдото си намерение да възпрепятства всеки опит за вдигане на изборната бариера за коалиции.

Президентът Първанов акцентира и върху нуждата от приемането на закон, регламентиращ прякото участие на гражданите в управлението. Георги Първанов предложи да бъде заложена възможността за свикване на референдум по инициатива на гражданите при събиране на определен брой подписи, за намаляване на прага на валидност на подобно допитване.

Държавният глава подчерта, че след провеждането на парламентарните избори България ще се нуждае от ново стабилно правителство, способно на действено управление за справяне с предизвикателствата на международната икономическа криза.

В отговор на журналистически въпрос Георги Първанов заяви, че голяма част от исканията на протестиращите полицаи са основателни и трябва да се направи необходимото те да бъдат удовлетворени. Заедно с това държавният глава изрази възмущението си от поведението на някои от протестиращите служители. Българският президент посочи, че няма случай в българската история униформен да си е хвърлял пагона по такъв начин и допълни, че това означава липса на чувство за държавност.

Президентът Първанов заяви още, че разбира напрежението в МВР, породило се след определянето на толкова високи заплати в ДАНС, преди да има резултати от дейността на агенцията и че този момент е трябвало да бъде предвиден. Той допълни, че съзнава колко отговорна е ролята на ДАНС и че цени високо работата на агенцията, но не може тя да уволнява и произнася присъди. ДАНС да си свърши работата по събирането на информация, оттам-нататък думата имат прокуратурата и съда, посочи държавният глава.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |