В новините
 
05.04.2009 13:34   Новината е видяна 6163 пъти
Брифинг на президента Георги Първанов в Страсбург

Господин Президент, какви са Вашите впечатления от срещата на НАТО?

Георги Първанов: Това е форум, който освен своето историческо значение има и стратегически характер. Форум, в центъра на който като дебат бяха поставени възлови въпроси, свързани с принципите, с преосмислянето на визията за НАТО в следващите години, а така също и с някои проблеми, които също са с голямо значение като отношенията с Русия, процесът на разширяването. Разбира се, темата за Афганистан, която естествено като най-важна задача за НАТО в момента, остава и в днешния ден в центъра на дискусията.

България ще отдели ли допълнителни военни сили за Афганистан, защото имаше такъв апел от страна на президента Обама към останалите държави членки на НАТО.

Георги Първанов: България за последните две години увеличи почти петкратно своето присъствие. Разбира се, ние съзнаваме важността на задачите, подкрепяме онова, което САЩ обявиха като нова стратегическа визия за Афганистан - съчетаването на военните с гражданските фактори и ще дадем своя принос. Ще разширим своето присъствие по линия на оперативните групи за обучение и подготовка, вероятно ще се подготви още една такава група. Работим по подготовката на една военно-полева болница, която, сигурен съм, може да бъде много важен принос, тъй като освен чисто военни функции може да изпълнява и такива, имащи отношение към нуждите на местното население. Имаме готовност да дадем своя принос в разширяване обучението на полицейските части в Афганистан, финансовия принос, макар и относително по-скромен в сравнение с останалите държави-членки. Ще предоставим два свои хеликоптера за модернизация с оглед необходимостта от помощ по тази линия. Разбира се, всяка една от тези задачи ще бъде реализирана по степен на готовност.

Това означава ли, че ще акцентираме повече върху гражданската част от помощта за Афганистан?

Георги Първанов: По принцип това не е смяна на акцентите, но е засилване на гражданското присъствие. Ние трябва да имаме готовност за това и го намирам за много важно. В моето изказване акцентирах точно върху този въпрос - много важна е промяната в дебата в посока към повече реализъм. Добре помня предишните дискусии в НАТО. Помня добре, че онова, което казах в Рига преди няколко години, се приемаше с известен скептицизъм и се радвам, че сега нещата се променят. Сега се говори за помирение, което означава, се търси пътят към местните лидери, към повече съюзници в този труден процес по възстановяването и демократичното развитие на Афганистан. Разбира се, в тази връзка, в този контекст ще бъде и нашият принос.

Имахте ли двустранни разговори?

Георги Първанов: Двустранни разговори проведох с огромната част от участниците в днешния форум - с канцлера Ангела Меркел, с премиера и президента на Чехия Мирек Тополанек и Вацлав Клаус, с премиера на Гърция Костас Караманлис, с италианския премиер Силвио Берлускони... Не искам да изброявам всички, защото става дума за неформални разговори.

Освен въпросите за НАТО, проблемите, свързани с нашето присъствие и взаимодействие в рамките на Алианса, говорихме и за онова, което предстои на България, на Балканите, в контекста на енергийната ни сигурност и подготвяния от нас енергиен форум.

Бихте ли коментирали намеренията на НАТО за нов тип диалог с Русия и как смятате, че България би могла да намери своя роля и принос в този процес?

Георги Първанов: Намирам за важен диалога с Русия и много важно е това, което като че ли беше нишката в днешния дебат и в онова, което вчера се каза. Диалогът с Русия не е награда или пък стопирането на диалога не може да бъде наказание за Русия. Този диалог е необходим, той няма алтернатива, защото интересите и на НАТО, и на всяка една от страните - членки, особено на страни като България, които са в гранично положение, го налагат. Друг е въпросът и аз апелирах за това - в хода на един сериозен дебат да отсеем общото от частното, да набележим общите проблеми, респективно общите интереси и да ги отделим от двустранните проблеми, които има може би всяка една от страните - членки. В дискусията се получава обикновено така, че всяка една от страните си поставя собствените проблеми и иска застъпничеството на Алианса за тяхното решаване. Но, без съмнение, доминиращото настроение и очакване е диалогът да бъде и активен, и взаимоизгоден.

Как се разви дискусията за нов генерален секретар?

Георги Първанов: Дискусията приключи, разговорите продължават. Взех отношение по тази тема вчера, обръщайки внимание на две неща. Първо, че България има своята номинация, при това правителствена номинация. И второ, очевидно има проблем с механизмите, с принципите на номиниране, върху които си струва да помислим в бъдеще, защото ние практически обсъждахме една кандидатура, една достойна, силна кандидатура – тази на датския премиер Андрес Фог Расмусен, за когото и аз изказах своето положително мнение, защото го ценя като един достоен политик.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |